Спор около авторските права на песента Happy Birthday to You
Спор около авторските права на песента Happy Birthday to You / Thinkstock/Getty Images

Американската звукозаписна компания Warner/Chappell Music ще трябва да плати 14 милиона долара в рамките решаването на съдебен спор във връзка с авторските права върху една от най-популярните песни в света - "Happy Birthday to You", съобщиха световните информационни агенции.

Искът е от 2013 г. Тогава кинокомпанията Good Morning to You, заела се със заснемане на документален филм за песента, завела съдебен иск срещу Warner/Chappell Music.

Съд отказа авторски права за най-емблематичната песен

В иска се казва, че "Happy Birthday to You" е публично достояние и затова взимането на суми от звукозаписната компания за публично изпълнение на въпросната композиция и за включването й в саундтрака на филми е незаконно.

През септември миналата година съдия Джордж Кинг се съгласи с доводите на ищците и постанови, че всички звукозаписни компании, които са вземали хонорари за възпроизвеждане на хита, не са имали право да го сторят. От документа на съда става ясно, че Warner/Chappell Music се е договорила да плати 14 милиона долара.

Въпросната сума ще бъде изплатена като компенсации на онези, от които компанията незаконно е прибирала суми за възпроизвеждане на композицията.

Източник: БТА