91% от софиянци имат проблеми със зъбите
91% от софиянци имат проблеми със зъбите / ThinkStock/Getty Images

91% от живеещите в София граждани се нуждаят от лечение на зъбите. Това съобщиха днес от Сдружението на българските зъболекари, откъдето уточниха, че България е на първо място по брой зъболекари на глава от население.

У нас зъболекарите са над 9000 души, а в същото време има цели райони в страната, които нямат достъп до стоматологична помощ.

Фактът, че България е първа по брой зъболекари на глава от населението не значи, че състоянието на зъбите на българина е добро, убеден е д-р Анатоли Кънев, председател на сдружението:

„Освен зъболекарската номенклатура в България, хора, които сключват неграмотни договори с Касата, вече направиха трети медицински факултет в България и бълват стоматолози. България е първа по брой зъболекари на глава от населението, над 9000 са, а Швейцария, за ориентир, е на последно място. Има цели райони в страната, които не са покрити от стоматологична помощ. Колегите не могат да се справят в определени села".

От сдружението пледират за по-качествена профилактика на денталното здраве на българина. За стоматология на глава от населението тази година се полагат по-малко от 20 лева, припомни д-р Боби Златева от управителния съвет на сдружението:

„91% от населението в София се нуждае от лечение. В бюджета, който видях за тази година, са заделени за стоматология 123 млн. лв. Според последното преброяване сме 7,364 млн. души. Т.е. за стоматология на човек от населението имаме по-малко от 20 лв.".

За зъболекар на годината от сдружението избраха стоматолога д-р Елена Василева от Девин. Призът се връчва по повод деня на Св. Аполония, 9-и февруари, който е патронен празник на сдружението.