„Ако днес срещна Левски ще му кажа...” - една инициатива на ПП АБВ - Габрово
„Ако днес срещна Левски ще му кажа...” - една инициатива на ПП АБВ - Габрово / http://infobulgaria.info/

ПП АБВ изразява преклонението си пред Апостола и има желание да даде своя скромен принос към стимулирането на децата, младите хора и тези които са ангажирани с тяхното патриотично възпитание.

„Ако днес срещна Левски ще му кажа..." - eсе на тази тема да бъде написано от българи от всякакъв пол и възраст - ученици от всички класове, техни преподаватели и родители, предлага габровската организация на ПП АБВ.

Васил Левски безспорно е личността, която обединява българите. Всяко време има своите велики личности. Апостола е символ на България, незамисимо от динамиката, подемите или катаклизмите. Институции, граждански сектор, синдикати, население - всички тези, в определени моменти противоречащи си компоненти от обществото, са заедно в почитта си към Дякона.

Някога Иван Вазов представи момент от живота на Васил Левски в незабравимата си творба „Апостолът в премеждие", за да ни покаже как трябва да преминаваме през изпитанията, които живота ни предлага.

Но кой ли не е писал за Левски? Както гениалните произведения, така и тези с по-малка стойност са важни. Защото в тях някой българин успява да изрази преклонението си пред Великия Българин.

Дякона Левски е давал повод на нашите прародители, на бабите и дядовците ни, на родителите ни и на нас да помислим какво бихме му казали, ако го срещнем. Дава повод на децата ни, на нашите внуци. Левски ще провокира по този начин и тези, които някога ще мислят за нас, като за свои прародители.

В това е силата на тази неповторима личност и затова Левски е обединител на българската нация.

Левски ще ни обедини и в това начинание - да дадем възможност на повече българи с различна възраст и житейска философия, да споделят какво биха казали на Левски, ако го срещнат.

Идеята на ПП АБВ - Габрово:

Да бъде проведен конкурс за есе на тема „Ако днес срещна Левски ще му кажа..."

Участие в него могат да вземат:

Ученици в две категории - от 5 до 8 клас, и от 9 до 12 клас

Преподаватели, родители и/или други членове на семействата на ученици от съответното училище, граждани.

Есетата могат да бъдат изпращани на имейл gabrovska_oblast@abv.bg, tomparvi@abv.bg или на хартиен носител в Книжарница Том І, до 15.02. 2016 г., телефон за контакти 0882 437 861

Класираните на първо, второ и трето места есета от отделните категории ще бъдат публикувани в местни медии, а техните автори ще получат материални награди или грамоти.