Първа детска градина в гоцеделчевско село
Първа детска градина в гоцеделчевско село / Дарик-Благоевград, архив

Община Гоце Делчев ще поеме дългосрочен дълг в размер на 3 милиона лева, въз основа решение на ОбС за приемане на бюджета за настоящата година, съобщи за Дарик зам.- кметът Богдан Боцев.

Средствата ще бъдат използвани основно за ремонт и изграждане на детски градини, площадки и спортни съоръжения.

1 000 000 лева ще бъдат използвани за да се изгради детска градина в село Лъжница. Това е единственото от големите села в общината, в което до момента няма детска градина, но има голяма нужда от такава. В детската градина ще се възпитават 90 деца, разпределени в 4 групи. Към момента част от децата се извозват до детската градина в село Корница.

500 000 лева са предназначени за модернизация и реконструкция на площадките и дворните пространства на детските градини и обединените детски заведения на територията на общината.

1 милион от сумата по кредита, ще бъдат използвани за разплащане на спечелени проекти и програми от национални и европейски фондове, отчете Богдан Боцев.

380 000 лева ще бъдат използвани за съфинансиране по програма „Красива България“ и по Програмата за развитие на селските райони.

Проектите, които ще се финансират са „Преустройство на котелно, въвеждане на възобновяеми енергийни източници и външно саниране на ЦДГ „Щастливо детство“ в с. Корница“ и „Осигуряване на достъпна среда и ремонт на помещения на административната сграда на община Гоце Делчев.

Останалите 500 000 лв. от кредита ще бъдат използвани за рефинансиране на съществуващ овърдрафт.