Кола бомба избухна в центъра на Дамаск, има убити
Кола бомба избухна в центъра на Дамаск, има убити / БГНЕС, архив

Атентат с кола бомба беше извършен на оживен пазар в центъра на Дамаск, предадоха световните агенции.

Според сирийските държавни медии, цитирани от Асошиейтед прес, атентатор самоубиец е детонирал колата бомба на паркинга на полицейски клуб, при което са загинали 10 души. Шофьорът на колата се опитал да я блъсне в сградата, но бил спрян от охраната, след което се взривил.

Опозиционният Сирийски център за наблюдение на човешките права съобщи, че са ранени най-малко 20 души.

Първоначално бе съобщено, че взривът е избухнал на оживен пазар за зеленчуци в северния квартал Масакен Барзех, но след това министерството на вътрешните работи заяви, че атентатор самоубиец е атакувал полицейски клуб в съседство, причинявайки жертви, без да уточнява броя на убитите и ранените.

Отговорност за атаката пое джихадистката групировка "Ислямска държава", предаде Франс прес. Според съобщението на ИД в социалните мрежи един от нейните бойци, сириец, облечен в униформа на полицай, взривил кола бомба близо до полицейския клуб, при което били убити 20 и ранени 40 души.

Междувременно правозащитната организация "Хюман райтс уоч" заяви, че силите на сирийското правителство и руската армия извършват нападения с касетъчни бомби всеки ден през последните няколко седмици, предаде Асошиейтед прес.

Москва отрече да е имало руски въздушен удар срещу училище в Алепо

Докладът на "Хюман райтс уоч" съобщава че забранените касетъчни бомби са били използвани при най-малко 14 нападения в 5 провинции от 26 януари насам. При нападенията са загинали най-малко 37 мирни граждани, включително 6 жени и 9 деца. Ранените са десетки.

Международната група за подкрепа на Сирия, която ще се срещне в Германия в четвъртък, трябва да постави като приоритетна цел защитата на мирните граждани и спиране на безразборните нападения, включително с касетъчни снаряди, заявява "Хюман райтс уоч". Групата включва 17 регионални и световни сили, които се опитват да сложат край на сирийския конфликт, отнел живота на над 250 000 души от март 2011 година.

Русия твърди, че не е поразявала цивилни цели в Сирия (ВИДЕО)

Монзер Макхус, представител на Върховния комитет за преговори (ВКП) на сирийската опозиция, заяви пред руската агенция "Интерфакс", че руската въздушна операция усложнява ситуацията. Той определи спирането на бомбардировките като предварително условие за преговори с централното правителство в Дамаск, предаде Ройтерс.

"Ако бомбардировките продължат, е трудно да си представим как ще продължи преговорния процес", предупреди представителят на ВКП.

Източник: БТА