Иван Иванов покани в парламента ученика, критикувал в интернет депутатите
Иван Иванов покани в парламента ученика, критикувал в интернет депутатите / снимка: РБ

Зам.- председателят на Народното събрание и депутат от Великотърновския регион Иван Иванов се срещна лично с ученика, който набра популярност в социалните мрежи с видео, в което отправя остри критики към депутатите. Иванов покани 18- годишния Павлин Иванов от лясковското село Добри дял да посети парламента, да присъства заедно с приятелите си на заседания, за да се запознае с депутатите и лично да постави въпросите, които го вълнуват.

„Каня те да дойдеш в Народното събрание, за да видиш каква е атмосферата там и как протича работата. Ще те запозная с моите колеги и ще имаш възможността да им кажеш в очите всичко, което мислиш. Можеш да вземеш и свои приятели, а разходите ще ви бъдат поети. Нека да направим среща от първа ръка, защото през Фейсбук посланията са ясни, въпросът е моите колеги да чуят каквото имате да им казвате и заедно да помислим какво да променим. Ако имаш някакви конкретни предложения ще ги обсъдим и ще стартираме законодателна инициатива, а от там нататък да се предприемат мерки към реализирането им”, обърна се Иван Иванов към Павлин.

Младежът попита народния представител дали е възможно отварянето на нови работни места за ученици, които завършват образованието си, за да не емигрират веднага след училище. Павлин постави и въпросът дали има вариант част от издръжката на студентите за общежития, храна и консумативи да се поема от държавата.

Иван Иванов обясни, че за да бъдат осигурени повече работни места са нужни инвестиции, за които обаче са приложени правила, а не каквато е ситуацията днес- корупция и пари под масата. “Всичко трябва да се промени. Нужна е съдебна и административна реформа. Необходимо е не само обаче висше образование, но и квалификация, тоест професионално образование. Съветите към областните управители нямат реални правомощия, но те могат да се заемат да обобщят три направления, които са печеливши на територията на областта. Във Великотърновско например това са туризъм, земеделие и лека промишленост”, посочи зам.- председателят на парламента.

Той поясни, че след като се овласти с тази функция областният управител той трябва да събира кметовете, началниците на различни институции и неправителствени организации, за да вземе решение какви паралелки да бъдат разкрити. “По този начин бизнесът ще може да се захранва успешно с такива кадри”, категоричен бе Иванов. 

Депутатът заяви, че ако всичко е в образованието е безплатно, неговото качество ще продължи да пада. „По мое време в университетите се влизаше трудно и трудно се завършваше. Сега сякаш голяма част от студентите, включително и във ВТУ учат, за да отложат излизането си на пазара на труда. Това е форма на скрита безработица. Мисля, че ако още се намалят разходите ще излизат още по-неподготвени кадри”, коментира Иван Иванов.

18- годишният Павлин засегна и болната си тема. Той попита народния представител дали държавата има някаква за връщането на българите в чужбина у нас. Иванов обясни, че каквито и условия да се предложат решението за емиграция е личен избор. „Напускат и богати и бедни, не само защото нямат пари, а защото не им харесват ситуацията, отношението към тях, не искат децата им да стават свидетели на всичко лошо, което ни заобикаля. За да се върнат трябва да се променят и самите хора у нас”, посочи той.

След проведения разговор ученикът сподели, че ще възползва от предложението за посещение на парламента. Момчето коментира, че вижда лъч надежда към подобряване на ситуацията в страната.

Павлин Иванов е ученик в СОУ “Максим Райкович” в Лясковец. Момчето трогна хиляди с личната си история-  баща му е починал, а майка му вече 10 години работи в Италия, за да издържа децата си. Ученикът живее с брат си и баба си в лясковското село Добри дял. Той сподели във фейсбук видео, в което заяви, че е възмутен от безработицата и безпаричието на хората в страната.