Поискаха имунитета на депутат, блъснал жена на кръстовище в Троян
Поискаха имунитета на депутат, блъснал жена на кръстовище в Троян / dariknews.archiv

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на депутат от ГЕРБ заради предизвикан от него пътен инцидент.

На 2 октомври миналата година в град Троян - Ловешка област, Иван Миховски седнал зад волана на "Мерцедес С 350" след консумация на алкохол. Около 19:50 ч. на улица "Васил Левски" той блъснал пешеходка, пресичаща кръстовище.

Миховски се движел с несъобразена скорост и блъснал с лявата част на предницата на колата си пешеходката. При инцидента жената била ранена - имала счупвания, които довели до трайно затруднение на долните крайници в продължение на няколко месеца.

Депутатът бил тестван с дрегер, който отчел 0,48 промила алкохол. Припомняме, че според закона за движение по пътищата не се наказва водач, шофирал със съдържание на алкохол в кръвта под 0,5 промила.

На Миховски е съставен aкт за нарушение на чл. 116 от Закона за движение по пътищата, според който водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците.

Срещу депутата обаче са повдигнати обвинения по НК за престъпление от общ характер - нанасяне на средна телесна повреда, които се наказват с пробация.

Тъй като Миховски е с имунитет, главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от парламента да го свали, за да може депутатът да бъде съден.