Ескалира напрежението на граничен пункт Кулата, който за пореден ден е затворен от протестиращи гръцки фермери.

Четирима шофьори на камиони с българска регистрация преминаха от гръцка на българска територия, след като потеглиха рязко и минаха през защитните бариери. Водачите изминали около 2 км от мястото, където били паркирали, до самия граничен пункт, допълва Нова телевизия.

"Нервите ни не издържаха и потеглихме спонтанно. Гръцките фермери реагираха, като извадиха пушка, колове, камъни. Как да спреш в такъв момент? Какво щеше да остане от нас, ако бяхме спрели там?", каза пред Нова един от водачите, преминали с автовоза си през бариерите на "Кулата".

Веднага след извършване на нарушението, водачите били задържани от служители на "Гранична полиция". Съставени са им актове за неподчинение на полицейско разпореждане.

Протестиращите земеделци обясниха пред гръцки медии, че тежкотоварните превозни средства потеглили с опасно висока скорост. На косъм се разминал сериозен инцидент. "Не ние, а гръцката и българска полиция извадиха оръжие срещу шофьорите, които тръгнаха внезапно с риск за живота на много хора, включително деца", заяви за Нова телевизия председателят на земеделската асоциация в Серес Янис Туртурас.

"Границата е затворена не от нас, а от българската полиция. Ние добронамерено искахме да пропуснем около 200 тира, но от българската полиция настояват: "Или всички, или никой". В момента имаме преговарящи с тях", допълни още той.

Гърците подготвят обвинение срещу българските шофьори, преминали границата.

Междувременно български шофьори блокираха граничния пункт Кулата. Превозвачи спират леки коли и автобуси с гръцка с регистрация и не позволяват да минат границата. До ответните мерки се стигна, след като вече 36 часа протестиращите гръцки земеделци не са пропуснали нито един камион да мине границата.

Митов посъветва превозвачите да съдят Гърция заради блокадата

Български превозвачи блокираха движението преди граничния пункт Кулата. Вече освен камиони през границата не се пропускат и леки автомобили и автобуси. Превозвачите са категорични, че блокадата ще продължи, докато гърците не осигурят постоянен коридор за камионите. Към момента обаче преговорите с Гърция не дават резултат.

Недоволни от продължаващите протестни действия на гръцките земеделци български шофьори блокираха движението и на леки автомобили, и автобуси на граничен пункт Кулата. Вангел Цилев от Инициативния комитет на протестиращите превозвачи съобщи за Дарик, че блокадата на границата ще продължи, докато не се осигури постоянен коридор за камионите. През днешния ден са проведени няколко срещи с гръцката страна, но резултат към момента няма.

"Исканията са блокадата на границата да падне изцяло от гръцка страна или поне те да си решават проблемите в страната и да има свободен коридор в двете посоки, тъй като решенията, които те предлагат заради струпването на българската, са да пропуснат няколко автомобила или няколко тира, но тяхната съдба в Гърция е неизвестна. Не се знае дали няма да ги спрат на няколко километра", каза Цилев.

Вече втори ден през граничния пункт Кулата не е преминал нито един товарен автомобил, каза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. Чакащите камиони на границата са хиляди.

"От около 10 часа знам за това, което се е случило на територията на нашия пункт. Изнервени от чакането водачи, които вече няколко дни са там, са започнали да спират гръцки леки автомобили и автобуси и не ги допускат да преминават през граничния пункт", обясни Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

"Опашката е над 17 км в двете ленти, положението е много тежко. Можете да си представите, ако са в една лента, става двойно, но това отново не е реалната картина, защото всички паркинги в посока Кулата са запълнени с ТИР-ове".

През целия ден българските превозвачи спираха изцяло движението преди Кулата, пускаха се само коли с малки деца и болни хора. Гърците обаче не са склонни да се съобразят с исканията на шофьорите и да отворят границата.

"Казаха ако искате дошли сте да ни молите за помощ, ще ви помогнем с 4-5 часа да навлязат коли и същевременно да се върнат. Това не е повече от 200 камиона. Шофьорите на граница им преля търпението. Те казаха, че са загубили, каквото са имали да губят, в момента искат да поставят гърците в същата ситуация", каза още Арабаджиев.

Предстоят още срещи, на които ще се мисли за облекчаване на ситуацията. Всеобщото мнение е, че Европейската комисия трябва да се намеси и дори да санкционира гръцките власти. Сред шофьорите вече се обсъждат възможности за блокада и на други граници и европейски коридори, ако не се намери решение.