1 г. и 4 месеца условно за водач, причинил смърт на кръстовище в Плевен
1 г. и 4 месеца условно за водач, причинил смърт на кръстовище в Плевен / dariknews.archiv

С присъда от 8 февруари 2016 г., състав на Плевенски окръжен съд призна подсъдимия А.Й. за виновен в това, че на 26 септември 2015 г. около 6.30 часа в град Плевен на кръстовището на бул. „Г.Кочев и ул. „Гренадирска" - пред сладкарска кооперация, при управление на товарен автомобил, нарушил правилата за движение по пътищата, и по непредпазливост причинил смъртта на М.М., поради което и на основание чл.343 ал.1 б.„в", вр. чл.342 ал.1 вр. чл.54 от НК го осъжда на две години лишаване от свобода, като намалява на основание чл.58а ал.1 от НК вр. чл.373 ал.2 от НПК така определеното наказание с една трета и индивидуализира наказанието в размер на една година и четири месеца, като оправдава подсъдимия по обвинението да е нарушил чл.5 и чл.20 ал.1 от ЗДП.

На основание чл.66 от НК ОТЛАГА изтърпяването на наказанието една година и четири месеца лишаване от свобода, наложено на а.и.й., с три години изпитателен срок.
На основание чл.343г вр. чл.37 ал.1 т.7 от НК ЛИШАВА подсъдимия А.И.Й. от ПРАВО да управлява моторно превозно средство за срок от две години, считано от влизането на присъдата в сила.
На основание чл. 189 ал.3 от НПК ОСЪЖДА А.И.Й. да заплати направените разноски по делото.
Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд - гр. Велико Търново.