12 фирми имат просрочени дългове към община Ловеч
12 фирми имат просрочени дългове към община Ловеч / dariknews.archiv

Общо 12 фирми имат просрочени задължения към община Ловеч, съобщи кметът Корнелия Маринова. Дълговете им, които са за различни периоди от време, са на стойност между 500 и 9000 лв. и възлизат на 32 хил. лв.

Зам.-кметът Цветан Георгиев вече е започнал серия от срещи с физически и юридически лица, които имат борчове като ползватели на имоти и билбордове. Вече е разговаряно с шестима от тях и всички те са съгласни да преструктурират задълженията си. Срещите с длъжниците продължават.

С част от наемателите се стига до споразумение за старите задължения и те продължават да са наематели според договора си, посочи Маринова. По думите й това се прави с цел да се разтоварят от задълженията и за да не станат сумите несъбираеми. Някои фирми са прекратили дейността или са преструктурирани, което затруднява събирането, каза още кметът. Има и такива, които не изпълняват задълженията си и не плащат.
Община Ловеч сега въвежда практиката срещи да се правят с всички длъжници, и то в началото на годината. Акцията е във връзка с приетата програма за общинска собственост.

Общината няма желание да прекратява договорите, освен ако наемателите не искат това, заяви Корнелия Маринова. И допълни, че целта е по-скоро да се даде шанс за разсрочено плащане.