Майкъл Блумбърг може да се кандидатира за президент
Майкъл Блумбърг може да се кандидатира за президент / снимка: БГНЕС

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обмисля всички варианти на евентуална кандидатура за Белия дом. По думите му равнището на дебатите в президентската надпревара е "обида за избирателите", предаде Франс прес.

"Намирам равнището на говоренето и на дискусията за отчайващо банално. Това е позор и обида за избирателите. Американците заслужават нещо по-добро", каза Блумбърг пред в. "Файненшъл таймс", цитиран от АФП.

Ако 73-годишният милиардер и бивш кмет на Ню Йорк реши да се включи в предизборната надпревара, той ще бъде независим кандидат и ще впише името си в листите в началото на март.

Обкръжението на Блумбърг намекна миналия месец, че той може да се кандидатира, тъй като е подразнен от доминацията на Доналд Тръмп сред републиканските претенденти, както и от колебливостта на Хилари Клинтън и растящата популярност на сенатора с леви убеждения Бърни Сандърс в лагера на демократите.

Майкъл Блумбърг, основател на агенцията за финансова информация, носеща неговото име, е по-скоро прагматик, отколкото идеолог, посочва АФП. Първоначално той бе демократ, през 2001 г. стана републиканец и се кандидатира за кмет на Ню Йорк, а през 2007 г. се обяви за независим.

Блумбърг е на десето място в класацията на сп. "Форбс" на най-богатите хора в света с капитал от 40 милиарда долара. Той е готов да похарчи 1 милиард долара за евентуална предизборна кампания, добавя АФП.

Източник: БТА