Трима ще се състезават за ректорския пост на Стопанската академия в Свищов
Трима ще се състезават за ректорския пост на Стопанската академия в Свищов / снимка: Стопанска академия „Димитър А. Ценов”

С учредително заседание на Общото събрание на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, на вчера започнаха изборите за нови ръководни органи на Свищовското висше училище за мандат 2016-2020 г. Заседанието откри временният ректор проф. д-р Марияна Божинова, чийто мандат стартира със заповед на министъра на образованието от 04.12.2015 г. за организиране и провеждане на избори за нов ректор и нови ръководни органи на Академията.

Още тогава проф. Божинова си пожела да бъде най-кратко управлявалият ректор на висшето училище в Свищов, което ще означава, че в срок е изпълнила дадения й мандат. Два месеца по-късно изборният процес продължи и проф. Божинова заяви, че е удовлетворена от изпълнените ангажименти. „Смятам, че за тези два месеца ние съумяхме разумно да преценим какво е необходимо да направим за бъдещето на нашето висше училище, загърбвайки собственото си его и лични огромни амбиции в името на всички нас, на Стопанска академия, на нейните студенти и на обществеността на град Свищов”, каза проф. Божинова. Тя благодари на всички членове на Общото събрание и даде думата на най-възрастния от присъстващите – проф. д-р Георги Баташки, който по право ръководи заседанието до избора на нов председател на ръководния орган.

В дневния ред бе включена и точка за издигане на кандидатури за ректор на Стопанска академия за мандат 2016-2020 г. По реда на тяхното номиниране, за ректорския пост ще се състезават проф. д-р Андрей Захариев, доц. д-р Иван Марчевски и проф. д-р Таня Горчева. В двудневен срок тримата кандидати трябва да депозират своите програми и виждания за развитието на висшето училище, които ще бъдат публикувани на сайта на Стопанска академия. Изборът за ректор ще се проведе на 16 февруари.

От 113 членове на Общото събрание по списъчен състав, в залата присъстваха 110 души. Те определиха 9-членна техническа комисия за провеждане на изборите с председател проф. д-р Георги Иванов. За председател на Общото събрание бяха номинирани проф. д-р Борислав Борисов и проф. д-р Румяна Лилова, а за зам.-председател проф. д-р Красимир Шишманов и доц. д-р Пламен Петков. След тайно гласуване нито един от номинираните не събра 50% плюс един глас, което наложи провеждане на втори тур.

Проф. Лилова, която бе с по-малък вот, призова своите колеги да подкрепят на втори тур кандидатурата на проф. Борисов, което по думите й ще покаже желанието и готовността на всички да работят заедно за бъдещето на Стопанска академия. От 102 валидни бюлетини, със 70 гласа „за” проф. Борисов бе избран за председател на Общото събрание, а негов заместник с положителния вот на 69 души стана проф. Шишманов. Новоизбраният председател благодари за гласуваното му доверие и заяви, че с проведения избор членовете на Общото събрание на Стопанска академия са показали нов стил на работа и отношение между хора, включени в едно състезание.