Водещият и шоумен Слави Трифонов внесе в парламента събраните 673 481 подписа за референдум. По закон трябва да са събрани 400 000, напомни той.

„Не могат да отхвърлят референдума, защото по смисъла на конституцията и на закона за пряката демокрация, тези въпроси трябва да бъдат проведени като референдум и народът да каже дали ги одобрява, или не. Политиците нямат никаква дума в момента", категоричен бе Трифонов.

Задава ли се нов референдум
netinfo

Подписите подлежат на проверка за достоверност от ГРАО.

Ето какви са те:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Досега в България са провеждани две допитвания до народа - за съдбата на атомната централа в Белене - на 27 януари 2013 година, и за електронното гласуване - на 25 октомври 2015 година. Миналия месец депутатите одобриха възможността за въвеждане на дистанционно електронно гласуване.

снимки: БГНЕС

видео: Novanews.bg