Куклено шоу със сцени на насилие предизвика скандал в Испания (СНИМКИ)
Куклено шоу със сцени на насилие предизвика скандал в Испания (СНИМКИ) / ThinkStock/Getty Images

Куклено шоу със сцени на насилие, което бе възприето като възхваляване на тероризма, предизвика скандал в Испания, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Спектакълът на трупата "Марионетки от низините" беше представен пред деца и родители в края на миналата седмица като част от проявите по време на карнавала в Мадрид преди началото на великденските пости.

В пиесата имаше сцена с изнасилване на монахиня и сцена с обесване на съдия. На една от куклите в спектакъла бе окачена табелка с надпис: "Да живее АлкаЕТА" (игра на думи, в която са съчетани имената на въоръжената баска групировка ЕТА и на терористичната организация Ал Кайда).

Заради спектакъла двама кукловоди бяха арестувани, като им беше отказано правото да бъдат освободени под гаранция.

Заради шоуто днес Асоциацията на жертвите на тероризма, обединяваща близки на жертви на ЕТА, подаде жалба срещу кметицата на испанската столица Мануела Кармена. Асоциацията обвинява театралната трупа и общината във възхваляване на тероризма, което е престъпление в Испания от 1995 г.

Кметството се извини на родителите на децата, които са гледали представлението. Още на следващия ден след спектакъла бяха отстранени двама чиновници, отговарящи за програмата на театралните постановки по време на карнавала

Кметицата, която оглавява коалиция, подкрепяна от испанската радикална левица "Подемос", призна на пресконференция днес, че е била допусната сериозна грешка. Спорният спектакъл не е трябвало да бъде поставен в категорията на проявите, "подходящи за всички възрастови групи". Тя изрази недоумение, че на задържаните артисти е била отказана възможността да бъдат освободени под гаранция и обеща, че по случая ще бъде направено пълно разследване.

Политици от десницата в Испания обаче изразиха недоволство от ареста на двамата кукловоди и го определиха като проява на прекалена строгост. Кметицата на Барселона Ада Колау написа в Туитър, че сатирата не е престъпление.

Източник: БТА