Генерал-лейтенант Константин Попов оглави отбраната
Генерал-лейтенант Константин Попов оглави отбраната / БГНЕС
Генерал-лейтенант Константин Попов оглави отбраната
84128
Генерал-лейтенант Константин Попов оглави отбраната
Генерал-лейтенант Константин Попов оглави отбраната
  • Генерал-лейтенант Константин Попов оглави отбраната
  • Генерал-лейтенант Константин Попов оглави отбраната

Вече бившият началник на отбраната вицеадмирал Румен Николов с огорчение отчете, че „почти 40-годишната служба с чест и достойнство за Българската армия се оказа необходимо, но недостатъчно условие за завършване на мандата си на най-високата длъжност във войската". По време на церемониято по смяната началника на отбраната военният министър Николай Ненчев се здрависа само с приемника на Николов на поста - генерал-лейтенант Константин Попов, но не и с досегашния военен №1.

Утре, на 9 февруари, вицеадмирал Румен Николов навършва 59 години - пределната възраст за военна служба за званието вицеадмирал. Ако той беше предложен за повишение в адмирал, където пределната възраст е 62 години, щеше да завърши 4-годишния си мандат като началник на отбраната, който изтичаше през 2018 г. Това повишение обаче не се случи.

Вицеадмирал Николов беше награден „за постигнати високи резултати в служебната дейност, доказан професионализъм и лични качества" с почетен знак на МО „Св. Георги"- първа степен. Той от своя страна прие отличието, като посочи, че счита най-висшата награда на МО за признателност за почти 40-годишната си служба на БА, на въоръжените сили и на България и добави.

"Безспорно служба, отдадена от мен, като съм спазвал винаги чест, достойнство при изпълнението на ангажиментите си в името на България. Оказа се, че това е необходимо условие, а не достатъчно, за да бъде завършен мандатът ми като началник на отбраната. Безспорно във времето на своята служба съм отдал всичко - знание, умение, ентусиазъм от командир на бойна част на кораб за борба с подводници до позицията началник на отбраната", каза вицеадмирал Румен Николов.

Министър Николай Ненчев изрази признателност към досегашния началник на отбраната, но не се здрависа с него, така както направи с ген.-лейтенант Константин Попов, който поема поста.

Вицеадмирал Румен Николов пожела на ген.-лейтенант Константин Попов търпение и ентусиазъм, като прогнозира, че пътят му на този пост няма да бъде лек.