Две дела срещу прокуратурата заради мнимата буря отиват към  финала си
Две дела срещу прокуратурата заради мнимата буря отиват към финала си / netinfo

Две дела, заведени срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата, заради наказателния процес, свързан с мнимата буря над религиозни храмове, се гледаха в Окръжен съд-Разград днес. По едното дело това бе последно заседание, а другото бе отложено за 22 февруари, но също върви към финала си.

Отложеното дело е заведено от главния експерт в Областна администрация Татяна Борисова. Тя е била член на комисията, одобрила резултатите от ремонтните работи по 10 църкви и джамии през 2009 г. Заедно с още 7 човека, тя бе подсъдима по дело за неправомерно разходване на държавни средства, процесът завърши за нея с оправдателна присъда. Гражданският й иск срещу прокуратурата е за 28 000 лева. Показания за притесненията, които е преживяла в продължение на 5 години от началото на разследването до окончателното съдебно решение, дадоха нейният шеф в Областна администрация по това време Ангел Такев и дъщеря й Даниела Василева. И двамата обясниха, че е била много притеснена, станала е по-затворена и избухлива. Дъщеря й разказа, че заболяванията й се обострили, изгубила си съня. Прокуратурата поиска по делото да бъде приложено делото на Окръжен съд-Търговище, който решава този казус, поради факта, че по отношение на двама от подсъдимите делото все още е висящо, това не може да се направи, затова държавното обвинение се съгласи и на заверен препис от протоколите на 11-те заседания. Той трябва да бъде предоставен за заседанието на 22 февруари.

Същият препис бе представен по другото подобно дело, гледано днес. То е заведено от проектанта на ремонтните работи за 512 671 лева Данислав Дочев. Неговият иск е за 38 000 лева. Прокуратурата го обяви за неоснователен. Сред аргументите бе този, че през 3 години от 5-годишния период, за който иска обезщетение заради несправедливото обвинение, е бил подсъдим и по друг процес – срещу бившия кмет на Исперих Адил Решидов. По него също е оправдан и вече е осъдил прокуратурата, обезщетението му е 7000 лева. Държавното обвинение заяви днес, че и заболяванията на Дочев са били от преди началото на разследването и то не ги е предизвикало. Прокурор Антония Донева се противопостави на тезата, че вследствие медийни публикации за процеса е накърнено реномето му, според нея прокуратурата не носи отговорност за медийното отразяване и не е давала изявления пред медиите по повод процеса. Донева призова съда да отхвърли иска, а ако го приеме, да е в по-малък размер, тъй като е изключително завишен. Защитата призова съдът да уважи иска, аргументите си ще изложи в писмен вид. Съдът обяви, че ще се произнесе в срок.