Близо 13 000 декара са общинските пасища и ливади за ползване в Стралджа
Близо 13 000 декара са общинските пасища и ливади за ползване в Стралджа / Общински пресцентър Стралджа, архив

Близо 13 хил. декара общински пасища, мери и ливади се предоставят за индивидуално ползване на земеделски производители в община Стралджа. Разпределението е с решение на Общински съвет съобразно броя и вида на регистрираните пасищни животни на собствениците.

Най-много са площите в землищата на селата Атолово - над 1330дка, Воденичане- 1160 дка, Зимница - над 700 дка, в Стралджа те са повече от 800 дка. Годишната наемна цена е 8 лв/дка в землището на Атолово, където земите попадат в „Натура 2000", и 7 лв/дка в останалите землища.

Земеделските стопани трябва да бъдат с регистрирани животновъдни обекти, а договорите между общината и правоимащите ще се сключват за пет години, след заплащане на наемната цена. Сред задълженията на ползвателите е да не променят предназначението на мерите и пасищата, да ги поддържат в добро земеделско и екологично състояние. Задължително е да се спазват съществуващите полски граници.

Изрична е забраната за палене на суха растителност в мерите и пасищата. Не се допуска ограждане на предоставените площи и ограничаване на свободния достъп до тях. В решението на съветниците се посочва още, че пасищата, мерите и ливадите определени за общо ползване се ползват безвъзмездно от всички лица, притежаващи животни.