Апелативният съд намали присъда от 30 на 25 години
Апелативният съд намали присъда от 30 на 25 години / Веселин Максимов

Апелативният съд намали присъдата на Георги Андонов от 30 на 25 години лишаване от свобода. Това дело беше образувано по негова жалба относно осъдителната му присъда, произнесена от Окръжния съд за опит за убийство и бягство от затвора.

На 4 юли миналата година в парк в комплекс „Славейков" в Бургас с особена жестокост и по особено мъчителен начин при условията на опасен рецидив, Андонов направил опит умишлено да умъртви млада жена, като я намушкал няколко пъти с нож по цялото тяло.

Опитът е довършен, но не са настъпили предвидените от закона и исканите от дееца общественоопасни последици на това престъпление, тъй като на пострадалата е оказана своевременна, животоспасяваща и висококвалифицирана медицинска помощ.

Андонов е признат за виновен и в това, че докато изтърпявал наказание лишаване от свобода в Затворническо общежитие от открит тип „Строител" избягал, като не се е завърнал домашен отпуск. На датата на опита за убийство той е бил в двудневен домашен отпуск.

Подсъдимият е в затвора повече от 7 години, предстои му да изтърпи още 3 и в хипотеза на наказание от 30 години лишаване от свобода, престоят му в затвора ще нарасне на 40 години. Съдът смята, че този престой ще има пагубно въздействие върху личността му на млад човек и ще обрече на неуспех процеса на ресоциализация у него.