ПБЗН-Добрич - с двама победители в Националния конкурс „Пожарникар на годината
ПБЗН-Добрич - с двама победители в Националния конкурс „Пожарникар на годината / Дарик Добрич

Двама служители от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" са победители в националния конкурс „Пожарникар на годината" 2015 г. Награда ще получи за приноса си и Георги Казанджиев - автор на книгата „130 години пожарно дело в Добричка област".

Призовете ще бъдат връчени на 9 февруари в столицата. Те се дават на служители с висок принос за осигуряване пожарната безопасност на населението и тяхното имущество през 2015 г. От Добричка област са отличени главен инспектор Тихомир Георгиев Катранджиев - началник на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност" към РД ПБЗН Добрич и младши инспектор Лилия Йорданова Ангелкова - мл.инспектор ІІ степен в ДПК и ПД в РС"ПБЗН" - Каварна. И двамата са победители в различни категории.

Конкурсът „Пожарникар на годината" е ежегоден и датира от 20 години. Той е предшестван от областен етап, който в Добричка област се състоя до 20 януари т.г. В него са отличени четирима пожарникари от РД ПБЗН-Добрич.

ПБЗН-Добрич - с двама победители в Националния конкурс Пожарникар на годината
netinfo
Главен инспектор Тихомир Георгиев Катранджиев е служител с богат професионален опит и дългогодишен стаж. За вършил е висше образование във факултет „Противопожарна охрана" при ВИПОНД-МВР София през 1995г. с образователно квалификационна степен магистър. Същата година му е присвоено звание лейтенант и е назначен на длъжност инструктор в I РСПО-Добрич. Последователно преминава през няколко изпълнителски длъжности и от 2001г. е назначен на ръководна длъжност. От 2006г. заема длъжността началник сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност". Участвал и ръководил е ликвидирането на редица произшествия:
Пожар в ПЖК Родопа(бивш месокомбинат) Добрич - 2002 г.
Експлозия с последвал пожар в екстрактор на масло-екстракционен завод "КЛАС ОЛИО" ООД с.Карапелит, - 2005 г.
Газов фонтан - 12:30 часа на 01.09.2008 г.- пожар в сондаж за добив на газ до къмпинг „Космос", с.Дуранкулак.
Наводнение в град Добрич от 19.06 до 28.06.2014 г. - 625 сигнала.
Пожар в международен детски лагер с.Кранево, общ.Балчик, обл.Добрич - 15.08.2014 г.
Язовир „Одринци" се изпуска от 26.01.2015г. с дебит от 120-150 л/сек.
За тези си действия главен инспектор Тихомир Георгиев Катранджиев - началник на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност" към РД ПБЗН Добрич, беше награден с "Почетен знак ІІІ степен" - от министъра на вътрешните работи.

ПБЗН-Добрич - с двама победители в Националния конкурс Пожарникар на годината
netinfo
Младши инспектор Лилия Йорданова Ангелкова завършва висше образование във ВСУ „Черноризец Храбър" специалност „инженер по ПБЗН" с образователна степен „бакалавър" през 2012г. с отличие. През 2014г. придобива образователна степен на висшето образование „магистър" по „Пожарна техника и автоматика" във ВСУ „Черноризец Храбър" също с отличен успех. Назначена е в системата на МВР на 18.03.2013 г. като стажант. След успешно завършен курс за първоначална професионална подготовка е назначена на длъжност пожарникар по ДПК в РСПБЗН-Каварна, считано от 20.11.2013 г., като. й е присъдена категория Е-III степен - пожарникар.
Особена роля има Лилия Ангелкова при работата с подрастващите. През 2015 г. сформира и ръководи отряд на МПО „Млад огнеборец" при СОУ „Стефан Караджа" гр. Каварна, който се представи достойно на Районните състезания на МПО „Млад огнеборец" гр. Каварна.