Световноизветсният египетски археолог Захи Хауас у нас
Световноизветсният египетски археолог Захи Хауас у нас / БГНЕС

Изключително важно е археолозите и историците, които работят в Сирия, Ирак и Либия, да бъдат обучени да укриват от бойците на ДАЕШ археологическите обекти и факти. Това заяви световноизветсният египетски археолог Захи Хауас, който е на посещение в България.

Терористите от ДАЕШ унищожиха повечето старини в Либия, Сирия и Ирак. С булдозери изравняват със земята все още непроучени археологически обекти. Те изземват археологическите артефакти от музеите, разпродават ги на нелегални търговци и с парите купуват оръжия, за да ни убиват, посочи археологът.

Той е категоричен, че е напълно безопасно да се пътува в Египет. Всички археологически обекти се охраняват от египетската туристическа полиция, всички хотели също се охраняват, посочи Хауас. По думите му, ако туристите спрат да посещават Египет, това ще насърчи терористите да продължават да унищожават историческото наследство.

Туризмът и туристическите посещения са важни не само за икономиката на Египет, но и за възстановяването на паметниците, които принадлежат на целия свят, посочи още Захи Хауас.

Археологът е в България по повод 90-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Египет. Днес той ще посети музеите и забележителностите на София, а утре във Военния клуб ще изнесе лекция на тема Пирамиди, мумии и нови открития".

В лекцията си той ще говори за работата си по търсенето на гробницата на Клеопатра и Марк Антоний в рамките на птолемейския храм до Александрия, за проучванията с робот в Голямата пирамида, както и за откритията си за семейството на Тутанкамон, направени чрез ДНК и скенер.