Какво не знаем за храната на Китайската Нова година
Какво не знаем за храната на Китайската Нова година / БГНЕС

Днес в Китай честват настъпването на новата година по Лунния календар. По време на 16-дневния фестивал и в навечерието на Нова година, храната се оказва от изключително значение за китайците.

За празника и традициите около трапезата разказва foodpanda:

Не е важно само как е приготвена и каква е храната, но и начинът, по който се сервира. Най-често на трапезата присъстват пролетни рулца, кнедли, ниангао и риба, която е от изключително важно значение.

На китайски "риба" звучи като "излишък". Китайците винаги искат да имат излишък в края на годината, защото мислят, че ако са успели да спасят нещо в края на годината, могат да направят повече през следващата година.

Какво вещаят астролозите за Годината на маймуната

Рибите могат да бъдат приготвени по различни начини - изваряване, на пара и на скара. Най-известните китайски рибни ястия включват морски дракон, специален вид риба с кисело зеле и люти чушлета, риба в оцетен сос, варена риба с пикантен бульон.

Според традициите на север от река Яндзъ, в чинията на всеки трябва да остане по малко парче от рибата, като символ на излишък. В други области се вярва, че главата и опашката на рибата не трябва да се ядат, като израз на надежда, че годината ще започне и завърши с излишък.

Китай посрещна скромно годината на Маймуната

Ако рибата е голяма, когато бъде сервирана на масата, главата й трябва да сочи към най-възрастния в знак на уважение. Той е и първият, който може да се наслади на ястието. Рибата не трябва да се мести. Хората, за които остане месото откъм опашката и главата, трябва да пият заедно, като поверие за щастие и късмет.