Право на отговор на адвокат Илия Златев
Право на отговор на адвокат Илия Златев / Sofia Photo Agency, архив

Право на отговор заради публикацията Варненски адвокат завлече клиент с над 200 000 лв. поиска адвокатът Илия Златев. Дарик публикува писмото му без редакторска намеса.

Безпрецедентно в цялата история на Адвокатска колегия Варна председателят на Дисциплинарния съд адвокат Росен Димитров си позволи от трибуната на отчетно-изборно събрание да оклевети колега в "обсебване" на парични средства.

Прецедент е Общото събрание на колегията да бъде ангажирано с единичен казус от работата на Дисциплинарния съд в цялостния доклад за работата му през 3-годишния мандат. Също така е прецедент председателят на Дисциплинарния съд да манипулира аудиторията и обществеността, разпространявайки неверни обстоятелства срещу колега. Никога в историята на колегията не се е случвало доклад на отчетно-изборно събрание да бъде цитиран в медиите преди неговото прочитане в залата.

Адвокат Росен Димитров сам разпредели дисциплинарното производство срещу мен  на оглавявания от него състав в Дисциплинарния съд на колегията във Варна. Сам написа решението за дисциплинарното наказание и сам го оповести до медиите преди да ми бъде съобщено и връчено.

Казусът, заради който срещу мен беше образувано дисциплинарно производство и ми бяха отнети правата за срок от 18 месеца, е следният:

През месец ноември 2012 г. в Аксаково беше убит бизнесменът Борислав Енев. Веднага след това, за убийството му беше задържан и обвинен племенникът му Димо Стоянов (през 2015 г. той беше окончателно оправдан от Върховния касационен съд) който е подставено лице и се води управител и едноличен собственик на фирмата „МА-БС Инвест“ ЕООД. Приживе Енев беше прехвърлил в нея всичките си пари и имоти.

Борислав Енев ми беше клиент, а прехвърлената на племенника му фирма имаше задължения към адвокатското дружество „Златев и Статев“, на което бях управител и съдружник. За да се изплатят задълженията, адвокатското дружество беше упълномощено да осъди и събере парите от фирма с испански собственици, която имаше задължения към „МА-БС Инвест“ ЕООД.

Чуждата фирма беше осъдена, след което срещу нея бе образувано изпълнително дело. След преговори за изплащане на парите, Енев се съгласи на споразумение. То предвиждаше редуциране на сумата и превеждането й на три транша, платими по сметката на частен съдия изпълнител. Вторият от траншовете следваше да бъде преведен на „Златев и Статев“ за уравняване на сметките, както и за държавни такси и хонорари за водене на нови дела срещу Славко Комитов, бивш управител и съдружник на „МА-БС Инвест“ ООД. След като пристигнаха всички траншове, Борислав Енев извика племенника си, който упълномощи адвокатското дружество за делото срещу Славко Комитов, начетен за огромна сума за времето, когато е бил управител на дружеството. Предоставените на адвокатското дружество средства не достигаха за всички разноски, поради което заведеното в съда дело бе само за част от парите, дължими от Славко Комитов. Два-три месеца, след  това, Енев беше убит.

Година и половина след задържането си подсъдимият тогава за убийството Димо Стоянов подаде в Адвокатската колегия и в прокуратурата идентични жалби срещу мен, че на фирмата му се дължат пари от адвокатското дружество. Оспорва се, че преведените на адвокатското дружество суми са употребени за държавни такси, хонорари и гаранции. Поради това, АД „Златев и Статев“ завежда и печели всички дела срещу „МА-БС Инвест“ ЕООД с управител Димо Стоянов. В резултат на тези дела по безспорен начин се установи, че адвокатското дружество НЕ е длъжник на „МА-БС“ Инвест“ ЕООД, а тъкмо обратното – фирмата дължи пари на АД „Златев и Статев“. От образувани множество изпълнителни дела се установява, че междувременно Димо Стоянов се е разпоредил с всички активи и налични средства на „МА-БС Инвест“ ЕООД, оставяйки дружеството задължено със 60 000 лева към бюджета.

Производството срещу мен пред Дисциплинарния съд на Адвокатската колегия във Варна беше проведено тенденциозно и порочно. Решението за образуване на производството беше гласувано от незаконен състав на Адвокатския съвет, защото участваше адвокат  Иван Томов. В този момент той беше защитник на Димо Стоянов по делото за убийството на Борислав Енев, но не си направи отвод. Дисциплинарният състав също бе незаконен, защото председателстващият го адвокат Росен Димитров трябваше да си направи отвод, но не го стори. Той укри обстоятелството, станало ми по-късно известно, че съпругата му отдавна работи срещу 4000 лева месечно в две фирми на семейния им приятел Георги Бонин. Аз, като процесуален представител заедно с клиентката ми бяхме наклеветени от него в свидетелските му показания, дадени през юни 2014 г. по дело в Софийски апелативен съд. Подадох срещу него тъжба, а той вече година отлага делото с различни причини. Като семейни приятели, адвокат Росен Димитров следваше сам да се отведе от участие в дисциплинарния състав, а не вместо това да изпраща апели до Висшия дисциплинарен съд да потвърдят неговото решение по дисциплинарното дело. Последните му публично отправени срещу мен клевети потвърждават категорично, че той следваше да си направи отвод. Освен това, дисциплинарният съд отказа да спре производството срещу мен, докато по гражданските дела между адвокатското дружество „Златев и Статев“ и фирмата на Димо Стоянов приключат и решенията влязат в законна сила.

Беше укрита молба, депозирана от свидетеля адвокат Михаил Статев ден преди заседанието на Дисциплинарния състав във връзка с това, че същият е ангажиран и не може да се яви на насроченото заседание. Впоследствие Статев беше заличен като свидетел от председателя на състава адвокат Росен Димитров под предлог, че свидетелят е търсен, но не е открит.

Съставът, включващ още адвокатите Герман Германов, Калина Милачкова, с активната поддръжка на обвинителя адвокат Енчо Енчев, отказа да бъдат допуснати други свидетели, както и вече допуснатите съдебно-счетоводна и съдебно-почеркова експертизи.

По-горната инстанция – Висшият дисциплинарен съд към Висшия адвокатски съвет, не разгледа нито едно от моите оплаквания за извършените множество процесуални пропуски и нарушения на закона и отново отказа да бъдат събирани доказателства, въпреки че процедурата е предвидена по НПК. Парадокс, който може да се случи само в „ другарски съд “.

Решението бе потвърдено, а по закон не подлежи на съдебен контрол. Беше ми наложено максималното наказание от 18 месеца лишаване от права заради недаване на отчет на клиента. Такъв отчет обаче никога не е искан от Димо Стоянов. Той никога не е бил клиент на адвокат Илия Златев, а на адвокатското дружество „Златев и Статев“. Всъщност истинският клиент на адвокатското дружество беше убитият Борислав Енев, който беше и реалният собственик на „МА-БС Инвест“ ЕООД.