Обследване на училища в Ловеч: Най-проблемни са оградите и дворовете
Обследване на училища в Ловеч: Най-проблемни са оградите и дворовете / dariknews.archive

Най-често срещаните препоръки към училища и детски градини в община Ловеч са възстановяване и изграждане на огради и врати в дворовете; ремонт и изграждане на осветление навън; укрепване и възстановяване на предпазни съоръжения и врати на спортни площадки в училищните дворове и на съоръжения за игра и спорт в детските градини; поставяне на „антипаник” брави на входно-изходните врати от сградите към дворните пространства. Това показва извършеното от комисия охранително обследване на детските градини и училищата в Ловешка община, съобщи кметът Корнелия Маринова.

Комисията е инспектирала осем детски градини в града и една в с. Дойренци, както и несамостоятелните групи в Александрово, Малиново, Радювене, Лисец и Славяни. Обхванати са 14 училища в Ловеч (9 общински и 5 държавни) и школата в Александрово и Малиново. Обследвани са и сградите на две обслужващи звена – Ученическо общежитие и Общински детски комплекс. Общият брой на обектите е 32.

За всеки един от тях е изготвен отделен протокол за охранително обследване със съответните констатации, предложения, препоръки и предписания за отстраняване на нередностите и подобряване организацията на дейността. От директорите е поискан план за изпълнение на препоръките и предписанията, като е поставен двумесечен срок от датата на връчване на протоколите. При детските градини други често срещани препоръки са за изграждане на системи за видеонаблюдение, пожароизвестителни системи и системи за обектова охрана чрез радио СОТ в групите по селата.

При училищата други често срещани препоръки са за доизграждане на системи за видеонаблюдение с цел по-пълно обхващане на външния периметър и на евакуационното осветление, като се поставят допълнителни указателни табели и знаци по пътя на евакуация в сградите. Често се повтарят и препоръки за оборудване с допълнителни уреди за пожарогасене в сградите и актуализиране на планове за охрана и скици на обектите.

Някои от предписанията вече са изпълнени, а за други са представени планове за изпълнение в посочения двумесечен срок. От детските градини с най-много на брой препоръки са ЦДГ „Зора“ и ЦДГ „Мария Сиркова“, а от училищата – СОУ „Тодор Кирков“, СОУ „Панайот Пипков“ и ГЧЕ „Екзарх Йосиф І“