Румъния се обръща към ЮНЕСКО, брани село от златодобивна компания
Румъния се обръща към ЮНЕСКО, брани село от златодобивна компания / Thinkstock/Getty Images

Румъния поиска от ЮНЕСКО да даде статут на световно наследство на село Розия Монтана, където канадска фирма иска да добива злато.

Селото и територия в радиус от 2 километра от него бяха миналия месец обявени за исторически обект от Министерство на културата на Румъния, като по този начин му предоставена защита от дейността на канадската фирма „Габриел рисорсиз".
Но министърът на културата Влад Александреску отиде по-далеч и поиска закрила от ЮНЕСКО.

"Розия Монтана носи отпечатъка на тясно взаимодействие между човека и околната среда, генерирало културен ландшафт, който е сред най-богатите и най-зрелищните" заяви той.

По думите му селото и околността отговарят на пет от критериите на ЮНЕСКО да бъдат включени в категорията на културния ландшафт.

Решението на Букурещ да обяви селото за исторически обект е удар срещу фирмата, която от 15 години се бори да поучи разрешение да извърши добив на 300 тона злато. Компанията уверява, че проектът ще създаде нов работни места и ще подкрепи румънската икономика.
Експерти облаче контрират, че при добива ще се използват хиляди тонове цианид, което ще представлява екологична заплаха за историческия район в Западна Трансилвания.

Източник: БГНЕС