Кметът Камбитов ориса лозята в Дъбрава
Кметът Камбитов ориса лозята в Дъбрава / netinfo

Кметът Атанас Камбитов символично заряза лозята в благоевградското село Дъбрава.

Ритуалът бе извършен днес по време на празник в масивите, след като виното бе благословено от благоевградски свещеници.

„Както се развива общината, така да раждат и лозята“, пожела актьорът Николай Кимчев, който влезе в ролята на светеца. По традиция в село Дъбрава се събраха десетки производители на домашни вина, които се бориха за приз „Цар на виното 2016“.

Кметът Камбитов ориса лозята в Дъбрава
netinfo

Тричленно жури от професионални технолози дегустира различните видове от напитката на Боговете и единодушно обяви за най-добро вино, произведеното от Евгени Атанасов. Короната му бе предадена от миналогодишния носител на приза Илиян Зашев. За качествено домашно вино бяха отличени oще Владимир Китанов и Спас Китанов.    Винопроизводители от региона бяха наградени в различни категории, сред които „Най-тежко вино“, „Най-деликатни вино“ и „Най-пенливо вино“.

Кметът Атанас Камбитов пожела здраве и богата реколта на производителите на домашно вино.

„Честит празник! Искам да пожелая най-вече здраве, за да може да отглеждате лозята, да правите хубаво вино и да му се наслаждавате", каза д-р Камбитов.

По време на програмата беше прочетен и поздравителен адрес, изпратен от министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Домакинът на празника, кметът на Дъбрава Росен Георгиев, бе уважен още от народните представители Даниела Савеклиева и Йордан Андонов, председателя на Общински съвет Радослав Тасков и кметове на населени места в Благоевградско.

В празничната програма бяха включени още кукерско дефиле и музикални изпълнения. От тази година празникът, посветен на Деня на Св. Трифон се провежда всяка първа събота на месеца, а не както до този момент на 1 февруари.

Решението е на кметското ръководство, а целта е да се даде възможност на повече хора да се присъединят и да станат част от програмата в село Дъбрава.