Лозенец на протест заради трамвай №6
Лозенец на протест заради трамвай №6 / БГНЕС

Десетки столичани се събраха в столичния квартал „Лозенец", за да изразят недоволството си от неясната съдба на трамвайна линия № 6, която свързва квартала с центъра на града.

Ден след като от Столична община обещаха да не закриват линията, а да я пренасочат по друг маршрут заради строежа на метрото, местните се обединиха около идеята, че трамваят им е нужен и промяната на неговия маршрут ще се отрази неблагоприятно върху ежедневието им.

Лозенец на протест заради трамвай №6
netinfo

Обещанието на мястото на пренасочената линия да се пусне автобус не задоволи местните.

"Трамвай №6 е единственият трамвай, който връзва гробищата на "Бакърена фабрика" и квартал "Лозенец", каза протестираща. Саша Иванова от "Лозенец" определи намеренията като "геноцид". "Да отклонят шестицата по линията на трамвай №1, когато между "Лозенец" и "Иван Вазов" не се минава вечер, дават ли си сметка тези, които се возят на автомобилите, които ние купуваме, как ние ще прехождаме от единия квартал в другия, за да можем да ползваме градски транспорт, защото ние разчитаме само на него", каза тя.

"Докога ще искаме тези автобуси, които смърдят, счупени са и инвалидите няма кой да ги повдигне", каза друга протестираща.

На протеста присъстваше и председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет Калоян Паргов. По думите му това, което не е станало ясно от думите на представителите на местната власт, е дали трамваят ще се възстанови след изграждането на метрото. "Това, което се прикрива на този етап, е, че най-вероятно няма да се възстанови трамваят в този участък. Виждам, че това е проблем за живущите в квартала, така че мисля, че трябва да се съобразим с тях. И не само. Защото това е централната част на София и този трамвай обслужва всички", каза той.

Лозенец на протест заради трамвай №6
netinfo

От средата на март движението на трамвай номер 6 няма да се преустанови, но ще бъде пренасочено до пазара „Иван Вазов". Причината е предстоящото пълно затваряне на бул."Патриарх Евтимий" и тунела под НДК заради строежа на метрото.