Граничната блокада продължава
Граничната блокада продължава / БГНЕС, архив

Продължават блокадите на гръцките фермери по граничните пунктове „Кулата - Промахон" , „Илинден - Ексохи" и „Маказа". Кулата-Промахон е затворен за тирове а другите два пункта - за всички моторни превозни средства.

В ранните часове на деня от Главна дирекция „Гранична полиция" съобщиха, че в района на двата пункта движението е спряно. Вследствие на преустановеното пропускане на моторни превозни средства на граничен пункт „Кулата" имаше образувала се колона от около 10 км на излизане от България за товарни автомобили. На другия пункт „Илинден" колоната е била около 1 км от товарни автомобили.

Към 09.00 часа на двата гранични пункта не се пропускаха само ТИР - ове, леките коли и автобусите преминаваха без проблем.

От 12.00 до 14.00 часа се пропускаха и товарни автомобили през ГКПП „Кулата - Промахон", но от същия час ГКПП „Илинден - Ексохи" бе затворен за всички превозни средства. Очаква се блокадата да продължи до 12.00 часа на 7 февруари.

От 14.00 часа граничен пункт "Кулата-Промахон" бе затворен за движение за всички моторни превозни средства, като забраната бе в сила до 17.00 часа.

Около 17.15 минути започна пропускането на леки коли и автобуси на ГКПП „Кулата-Промахон". Граничният пункт остана затворен за тежкотоварни автомобили. „Илинден-Ексохи" и „Маказа" също остават затворени за всички моторни превозни средства.

През граничните пунктове Златоград, Ивайловград и Капитан Петко войвода трафикът засега е нормален.

В последните дни гранични блокади на гръцки земеделци създават напрежение и проблеми за трафика между двете страни, както и щети за превозвачите. Фермерите в южната ни съседка протестират срещу увеличени данъци и намалени пенсии - част от плановете за икономии в страната, договорени с кредиторите. Българското външно министерство уведоми Еврокомисията за ситуацията, а премиерът Бойко Борисов проведе разговор със своя гръцки колега Алексис Ципрас по темата.

Други новини от Благоевград