Искат разследване на финансите на Община Пазарджик
Искат разследване на финансите на Община Пазарджик / predavatel.com

Сигнали да прокуратурата и Сметната палата с искане да бъдат разследвани финансите на Община Пазарджик внесе общинският съветник Благо Солов. Той настоява да бъдат отменени две решения на местния парламент с мотив, че са незаконосъобразни.

Според Солов, нарушения има в работата на Общинския съвет при определянето на разходите за такса битови отпадъци през 2016 година, както и в актуализацията на бюджета на Община Пазарджик за миналата година.

Като слабо място на решението за определяне размера на такса смет авторът сочи, че събраните от нея суми са целеви и не може да се ползват за друго. Миналата година обаче общината е похарчила значителна част от тези приходи за други цели, като не е показала дали има останали пари (преходен остатък).

Решението за актуализацията на бюджета пък съдържа данни, които не отговарят на истината, смята Солов. Реално собствените приходи на Община Пазарджик са 18,7 млн. лева, а вместо това по предложение на кмета Тодор Попов съветниците са гладували по това перо 22,1 млн. лева. Това, според Солов, е опит да се узаконят разходи, с които администрацията на Попов е финансирала различни мероприятия по време на изборите.