Обвинените за жестокото убийство в Братаница остават в ареста
Обвинените за жестокото убийство в Братаница остават в ареста / Дарик архив

Двама от тримата задържани за жестокото убийство на 44-годишния Йордан Асенов-Гочето от пазарджишкото село Братаница вече са с постоянна мярка за задържане под стража, реши Окръжният съд в Пазарджик. Единият от тях е Васил Спасов, на 27 години, син на кмета на селото Георги Спасов, а заедно с него зад решетките остава 34-годишният Георги Н., известен с прякора Фашиста. За убийството е задържан за постоянно и Илиян Николов, чието обвинение е в „противозаконно лишаване от свобода” .

От Апелативната прокуратура в Пловдив считат, че събраните доказателства до момента сочат, че Васил и Георги са убили Гочето, и то пред очите на две от децата му. На брифинг в петък с участието на главния секретар на МВР комисар Георги Костов, окръжния прокурор Васил Малинов и шефа на полицията в Пазарджик Йордан Рогачев бяха изнесени ужасяващи подробности за смъртта на 44-годишния човек. Трупът му е намерен на 4 февруари в напоителен канал. По главата му има следи от три сериозни удара.

В началото на декември миналата година семейството на Йордан алармира полицията, че той е изчезнал. В последния ден, когато е видян жив, мъжът тръгва с каруцата и две от четирите си деца на полето. Спират в обрана царевична нива край Братаница и започват да събират останали мамули. Тогава на място ги заварва собственикът – Васил Спасов, който вече води двамата помощници. Започват да бият мъжа. Шестгодишния му син се разпищява, кака му, която е на 12, се опитва да помогне на баща си. След като и момичето отнася няколко удара, двете деца избягват ужасени.

Разследващите смятат, че след като е бил бит жестоко на нивата, Гочето е откаран в кошара в съседното село Ляхово, където няколко часа стои затворен в клетка, а после побоят над него родължава. Накрая е натоварен на буса на Илиян, който го изхвърля в ледените води на канала. Аутопсия ще изяснява дали тогава е бил още жив.

Убитият има криминално досие в полицията. Неведнъж е задържан от униформените, основно заради кражби.