Столичани на протест заради промяна в маршрута на трамвай №6
Столичани на протест заради промяна в маршрута на трамвай №6 / БГНЕС, архив

Жители на столичния квартал „Лозенец" и неправителствени организации се събират на протест пред басейн „Спартак". Причината е промяна в маршрута на трамвай номер 6. Демонстрацията е насрочена за 14:00 ч. на настоящата последна спирка на линията. В ефира на Дарик Христо Илиев от „Спаси София" коментира, че Столична община за пореден път намалява трамвайното трасе, като лишава софиянци от екологичен транспорт, въпреки обещанията за зелени политики. От Столична община увериха, че трамваят няма да спре, а от март само ще променя част от маршрута си, заради строежа на третия лъч от софийското метро. Тогава се очаква да бъде затворен и булевард „Патриарх Евтимий".

В ранния следобед до басейн „Спартак", където е настоящата последна спирка на линия 6, се организира протест срещу промените в движението. Христо Илиев от „Спаси София" заяви, че жителите на потърпевшите райони недоволстват и припомни за едно друго "уж" временно спиране на трамвай, което се оказа постоянно.

"Хората са потресени от поредната безумна политика на общината да реже екологичен транспорт и да пуска още и още автомобили. Трамваят от "Дървеница" и трамваят по "Драган Цанков", по "Ломско шосе" - всичко с обещанието, че ще е временно или, че ще има заместваш транспорт, а в същото време всяко временно нещо става постоянно", каза Илиев.

От средата на март движението на трамвай номер 6 не се преустановява, а ще бъде пренасочен до пазара „Иван Вазов". Причината е предстоящото пълно затваряне на бул. "Патриарх Евтимий" и тунела под НДК заради строежа на метрото, обясни ресорният зам.-кмет Любомир Христов.

"За да бъде допълнително осигурена зоната по протежението на бул. "Арсеналски" с обществен транспорт, Център за градска мобилност са разработили три алтернативни маршрута. Най-добрият е осигуряването на допълнителен автобусен маршрут, който да се движи противоположно по кръгов маршрут от басейна "Спартак" през кръстовището на хотел Хемус, кръстовището с "Евлоги Георгиев", от там връзка при административната сграда на НДК, бул. "Витоша" до Южния парк и от там до басейна "Спартак"

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков поясни, че до месец ще бъде готов проектът за реконструкция на трамвайното трасе в района на „Петте кьошета". Това, обаче не означава, че линия 6 ще бъде изцяло закрита.