Сексистко изказване отстрани сръбския министър на отбраната
Сексистко изказване отстрани сръбския министър на отбраната / Sofia Photo Agency, архив

Сръбският парламент отстрани министъра на отбраната Братислав Гашич заради сексистко изказване по адрес на журналистка, предадоха световните агенции.

Единствената точка в дневния ред на бурното и изпъстрено със словесни нападки заседание на Скупщината бе предложението за отстраняване на Гашич. То бе прието от 250-членния еднокамарен парламент със 195 гласа "за".

В събота сръбският премиер Александър Вучич изпрати в парламента писмо с искане за извънредно заседание на 5 февруари, за да бъде обсъдено предложението му за уволнение на Гашич. Той упълномощи министъра на финансите Душан Вуйович да изпълнява длъжността министър на отбраната до избора на нов титуляр на поста.

Вучич обеща през декември да отстрани Гашич заради непристоен коментар към журналистиката от радио Б-92 Златия Лабович през декември. Когато Лабович се навела, за да не попадне на пътя на камери, министърът на отбраната казал: "Обичам тези журналисти, които коленичат толкова лесно."

Случаят предизвика възмущението на медиите и на политици в Сърбия. Премиерът обаче се съгласи неохотно да уволни министъра на отбраната, който е един от най-близките му сътрудници, отбелязва Асошиейтед прес. И двамата са представители на Сръбската прогресивна партия, оглавявана от Вучич.

Малко вероятно е отстраняването на министъра на отбраната да повлияе на управляващата в Сърбия коалиция, посочва Ройтерс. Очаква се в страната да бъдат произведени предсрочни парламентарни избори в края на април или началото на май.

Източник: БТА