Македонски общинари черпят опит в Банско
Македонски общинари черпят опит в Банско / Пресцентър

Кметът на Банско Георги Икономов и председателят на Общинския съвет Владимир Колчагов бяха домакини на делегация от македонската община Кавадарци, начело на която бе градоначалникът им Александър Панов.

Македонските общинари дебатираха развитието на зимните спортове. Кавадарци е център, привлякъл доста чуждестранни инвестиции и е известен винарски район с най-голяма изба на Балканския полуостров -"Тиквеш".

В обръщението си към Александър Панов градоначалникът Икономов посочи добрите практики, въведени от Общинска администрация - Банско през последните години -  разработването на цялостен план на регулация на парцелите в рамките на общината, пределен праг на застрояване и кота на височина на сградите, изработването на устройствен план за развитие в дългосрочен план.

Той допълни, че общината е на първо място в Благоевградския регион по усвояване на евросредства с над 106 милиона лева – способ за алтернативно набиране на финансов ресурс, който да бъде инвестиран в местната икономика и подобряване условията на живот.

Освен с развитието на зимния туризъм, кметът Икономов подчерта, че част от мерките за целогодишната туристическа заетост на Банско са многобройните фестивали, за които града вече беше отличен от БХРА, като конкретизира, че още първото издание на фестивала за балканска музика „Бохеми“, успя да привлече публика и да създаде туристическа заетост през месец юни, който не е активен туристически сезон.