Слаб интерес към дискусията за социално отговорен бизнес и закрила на децата
Слаб интерес към дискусията за социално отговорен бизнес и закрила на децата / Dariknews.bg

Грижата и отговорността за децата в заведенията да бъде споделена между родители и персонал. Около това се обединиха на кръгла маса ресторантьори и хотелиери от Стара Загора и граждани, а темата беше за социално отговорен бизнес и закрила на нашите деца. Тя обаче предизвика интереса само на няколко майки, въпреки че в социалните мрежи доведе до широк обществен отзвук.

Според наредба, собствениците на заведения и други търговски обекти определят конкретните условия за достъп на деца в тях . Закрилата на децата на обществени места е тема, която обаче не е засегната в бранша, отчасти това става чрез наредбата за детските площадки, обясняват ресторантьорите. В едно заведение, в която няма такава площадка нищо не е устроено така, че децата да си играят безопасно. В Стара Загора има едва десетина заведения с кътове за малчугани, отчетоха от бранша.

В България има една голяма страст-всеки да бъде извън закона, смята собственикът на ресторант „Бизар" Лъчезар Шулеков. Той обясни, че нито един родител до момента не е глобен заради придобилата известност „такса дете", която по думите му е опит за превенция при посещение в обекта. Деца в заведението има и ще има, но ние като търговци трябва да водим отговорна политика, добави ресторантьорът.

Като дискириминция определиха текста майки по време на срещата. Според тях бележката е обидна, а собствениците на заведения биха могли да използват други начини за предупреждение, а не чрез заплахи за глоби. Според обществения посредник Павлина Делчева текстът е неправилно формулиран и като такъв може да се счете за дискриминация срещу семействата с деца, решили да посетят ресторанта.

От сдружението на хотелиерите и ресторантьорите информираха за няколко инициативи, свързани с грижата за децата-до края на месеца приключва ремонта и оборудването на два кухненски блока в Гимназията по облекло и хранене и продължава участието в проект с РЗИ срещу тютюнопушенето. Така ние даваме пример и възможност на подрастващите да се научат освен на готвене, но и на поведение в заведенията за хранене, обосноваха се от сдружението.

Основният проблем според представителите на бранша е, че липсва нормативно разписано какво точно представлява и докъде стига отговорността на собственика-от страха за инцидент до възможността да се прави бизнес.