Според проучване по повод Световния ден на психичното здраве само в България над 1 млн. души страдат от психично разстройство, като повечето от тях не са диагностицирани. В световен мащаб данните показват, че 4% от населението са психично болни, което означава, че това е един на всеки 25 души, които срещаме всеки ден.

Възможно ли е да общуваме и да се обвързваме с хора с подобни проблеми? Как да ги разпознаем?

Психологът Панайот Рандев коментира в студиото на предаването „ Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия характерните черти на психопата. Според него някои хора са доста странни, но това не ги прави психопати. „Психопатията е нещо доста специфично. В науката няма такава диагноза -психопат. И Айнщайн е имал коренно различна представа за нещата, но това не го прави психопат", каза психологът.

Той коментира най-характерното за психопата:

Това са хора, които имат пакет от някои специфични особености. Първата е, че имат асоциално поведение. На второ място такива хора имат сериозни проблеми с моралните си представи - не им пука за морала. Трето, може да изглежда странно, но повечето от тях са безстрашни-това е характерно за психопатите.

Те също така не могат да чувстват симпатия, емпатия към друг човек. Ако някой страда, те не изпитват някакво усещане към този човек. Като комбинираме тези неща, тогава получаваме психопат. Той не е само едно от тези неща.

Ели Владкова, която е победител във "Вип Брадър Фемили 2010", сподели, че е срещала психопати. Но тя е разбирала, че нещо с тях не е наред, чак след известно време.

Източник: Novanews.bg