40 пожара са ликвидирали огнеборците от Силистренско през януари
40 пожара са ликвидирали огнеборците от Силистренско през януари / Дарик нюз

Огнеборците от Силистренска област са участвали в гасенето на 40 пожара през месец януари, сочи отчет за дейността на Регионалната дирекция за пожарна безопасност. От началото на годината пр пожар е загинал 1 човек.

21 от пожарите са били с материални загуби, а в 19 случая е извършена гасителна дейност в отпадъци и комини, без да са нанесени материални щети. В сравнение със същия период на 2015 г. броят на пожарите с материални е с 13 повече.

През отчетния период е имало 11 случая, при които служители на Пожарната са извършили аварийно-спасителна дейност и 14 на извършена помощна работа. През изтеклия месец не е имало лъжливи повиквания за пожари.

Най-честата причина за възникване на произшествията е била неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди - 6, следвана от небрежност при боравене с открит огън - 4, от късо съединение - 3, от самозапалване - 3, от техническа неизправност - 2, от строителна неизправност – 1 и др.

През първия месец на 2016 г. служителите от направление „Превантивна и контролна дейност” са извършили 27 контролни и 87 тематични проверки. От всички извършени проверки са констатирани 4 нарушения.