Нова мярка за земеделските производители подпомага част от пчеларите
Нова мярка за земеделските производители подпомага част от пчеларите / dariknews.archive

Благодарение на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и евродепутата Мария Габриел предстои въвеждането на нова мярка за земеделските производители, която ще подпомогне и част от пчеларите. Това съобщи пред медиите председателят на Областния пчеларски съюз в Плевен доц. Юлиян Станчев.

"Мярката, която юе бъде оповестена в близките дни предвижда земеделските производители да получават субсидия при сключен договор с пчелари за опрашване като се предвижда на декар да бъдат отпускани 28 лева, част от които ще отиват при пчеларите", каза доц. Станчев.

Той съобщи още, че през 2015 г. Плевенският регион е отбелязал ръст от около 40% по броя на пчелните семейства като те вече са 47 000, при 35 000 за 2014 г.

Доц. Юлиян Станчев обърна внимание и на проблема със заболяванията при пчелните семейства като каза, че само за няколко месеца през миналата година, унищожените са близо 5000. Той припомни, че това се е случило при пръскането на царевица по време на нейния растеж в някои части на Плевенския регион, което благодарение на навременни мерки на институциите е било прекратено, преди да нанесе още по-големи щети.