Убиецът от Смолян пак поиска да излезе от килията, съдът го отряза
Убиецът от Смолян пак поиска да излезе от килията, съдът го отряза / sxc.hu

Обвиненият за умишлено убийство ученик Антон Петков остава в ареста. Окръжният съд в Смолян отказа да промени мярката за неотклонение „задържане под стража” на 18-годишния младеж с по-лека. Петков е обвиняем за убийството на 24-годишния Никола Мавродиев, което стана при пиянско сбиване в Смолян в края на декември. При разглеждането на искането за промяна на мярката на задържания ученик бе посочено, че експертизата е установила съдържание на алкохол и наркотични вещества и при убития Мавродиев, и при обвиняемия Петков.

Спречкването и сбиването между компании, прибиращи се от нощно заведение е станало около 5 часа сутринта на 27 декември в центъра на Смолян. При скарването Антон Петков е бил повален на земята, удрян и ритан. След изправянето си Антон изважда нож тип „пеперуда” и пробожда няколко пъти Никола. Единият удар в областта на корема се оказал фатален, като пробождането засегнало част от гръбначния стълб и други органи. Никола починал минути по-късно на път за болницата. Спорно е кой кого е ударил първи, заявиха от прокуратурата. Свадата под влияние на алкохол и дрога става заради момиче, което също е наранено с ножа по време на сбиването. Държавното обвинение акцентира върху факта, че използваният от Антон нож не е за самоотбрана, а се касае за случай на умишлено посегателство върху човешки живот.

В съдебна зала бе посочено, че кръвните проби на убития Никола са показали концентрация на алкохол и наркотични вещества. Изследванията на Антон са установили също въздействие на алкохол и комбинация от амфетамини и марихуана.

Съдът мотивира отказа си да промени мярката на Антон Петков в домашен арест или подписка с продължаващата опасност да се укрие или да извърши ново престъпление. Обвиненият за убийството е ученик последен клас в професионална гимназия в града.