Призовават Франция да забрани физическите наказания на деца
Призовават Франция да забрани физическите наказания на деца / Thinkstock/Getty Images

Франция трябва да забрани физическите наказания на деца, призова комитет към ООН, който днес представи доклад, в който френските власти са критикувани по най-разнородни поводи, от дискриминацията на ромите и на мигрантите до лошото отношение към децата в неравностойно положение, предаде Франс прес.

В доклада Комитетът на ООН по правата на децата призова Франция да забрани бързо телесните наказания във всички среди, в това число в семейната среда, в училищата, в детските градини и в центровете за алтернативни грижи.

Комитетът изразява особено безпокойство от случаите на лошо отношение към децата инвалиди в институциите, в които те са настанени. Критикува се и се призовава да бъде забранена така наречената техника за опаковането, която се състои в това децата аутисти да бъдат завивани във влажни и студени чаршафи.

По други въпроси комитетът призовава френските власти да вземат подходящи мерки, за да се уважи правото на децата да научат кои са техните биологични родители и техните биологични братя и сестри, когато детето е дадено за осиновяване от майката при раждането. В доклада си комитетът към ООН призовава за елиминиране на изискването биологичните майки, оставили децата си за осиновяване, да дават съгласие за разкриване на техните самоличности.

Комитетът смята, че Франция е положила усилия за борба с дискриминацията, но е обезпокоена от това, че продължава да съществува дискриминация, основаваща се на пола, сексуалната идентичност, инвалидността, националния произход, социалния произход, икономическия произход и други мотиви.

В доклада се изразява и безпокойство от расовата дискриминация и стигматизирането на ромските деца.

Комитетът е обезпокоен и от ситуацията на децата мигранти, дошли във Франция да искат убежище.

Все повече деца мигранти без придружител са настанени в зони, в които чакат удовлетворяването на молбите им. Те са настанени в хотели, които не отговарят на минимални стандарти за защита на децата и нямат достъп до попечител, който да им съдейства през цялата процедура по получаване на убежище.

Тези деца освен това имат трудности да упражняват правото си на достъп до здравни услуги, се посочва в доклада.

В него се критикуват и принудителните експулсирания на ромски деца и техните семейства, без на тези хора да се осигурява алтернативно място за настаняване, след като техните лагери са разтурени.

Източник: БТА