Обама призова американците да не се поддават на парализиращия страх
Обама призова американците да не се поддават на парализиращия страх / Guliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама призова американците да не се поддават на парализиращия страх по време на предизборна кампания, в която заплахата от групировката "Ислямска държава" играе важна роля, предаде Франс прес.

"Предизвикателствата, пред които сме изправени, не са уникални. Заплахите от минали времена, граждански войни или световни войни, трябва да ни помогнат да ги разгледаме в перспектива", заяви Обама на традиционната национална молитвена закуска във Вашингтон, на която всяка година се срещат избраниците от двете партии.

Обама за пръв път посети джамия в САЩ

"Страхът ни кара да правим странни неща", добави президентът на САЩ. "Той може да ни подтикне да нападнем тези, които са различни, да се поддадем на отчаянието, на парализата или на цинизма. Той може да бъде заразен и последствията му може да бъдат по-лоши от самата заплаха", добави Обама.

Президентът на САЩ спомена, че религията има важно място при избора му на политически решения. Вярата е "ценна защита срещу страха", подчерта той. Обама добави, че е важно да се уважават всички религии в САЩ, "също както призоваваме други страни да зачитат правата на религиозните малцинства".

Обама: Ислямска държава и Ал Кайда трябва да бъдат ликвидирани

По време на вчерашното си посещение в американска джамия, първото от встъпването си в длъжност, Обама предупреди за опасността от риториката на омразата срещу мюсюлманите. Без да ги посочва поименно, той порица тези от своите републикански опоненти, начело с Доналд Тръмп, които смесват "терористичните актове с религия".

Източник: БТА