Наложиха запори на сметките на община Видин
Наложиха запори на сметките на община Видин / Дарик Враца - архив

Запорите са наложени от две видински фирми - ЕТ „Витан-Ж-Тодорка Младенова" и „Марс" ООД. Запорното съобщение от частен съдия-изпълнител е в общ размер 20 469, 38 лв. - за първата фирма и 518 295, 66 лв. - за другата. Натрупаните суми, които общината дължи на „Марс" ООД бяха включени в решение на Общинския съвет от 25.11.2015 г. за разплащане на просрочени текущи задължения за предоставяне на публични услуги за местни дейности. Според него част от тези просрочени задължения трябваше да бъдат изплатени по силата на сключено споразумение.

В тази връзка кметът на Община Видин Огнян Ценков проведе среща с представители на фирмата, след което бе изготвена и изпратена покана до „Марс" ООД за уточняване параметрите на документа. Но вместо очакваното подписване на споразумение, от фирмата отговарят с налагане на запор.

Ръководството на Община Видин е изненадано, че се предприема такава мярка, след като са водени разговори и счита, че подобна стъпка не е в полза и на двете страни. Съгласно решението на Общинския съвет, на „Марс" ООД трябваше да бъде изплатена сумата от 159 251, 94 лв., която представлява част от просрочените задължения.