Апелативният съд потвърди наказание „доживотен затвор” за убийството на 7-годишно дете от Русе
Апелативният съд потвърди наказание „доживотен затвор” за убийството на 7-годишно дете от Русе / netinfo

Апелативен съд във Велико Търново потвърди наказание „доживотен затвор” за убийството на 7-годишната Пламена от Русе, съобщиха от съдебната институция. Тричленният състав потвърди присъдата постановена от Окръжен съд - Русе.

Бащата Пламен Петров бе осъден от Русенския окръжен съд на доживотен затвор при специален режим на изтърпяване

С присъдата Пламен Петров e признат за виновен в това, че на 20 април 2014 г. в гр. Русе, умишлено умъртвил рождената си дъщеря Пламена. Убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост, а пострадалата е малолетно лице, което се е намирало в безпомощно състояние.

Съдът е признал за виновна и подсъдимата Емилия Петрова, доведената майка на детето, в това, че при непосредствена опасност за живота на детето, не му се притекла на помощ, поради което я е осъдил на пробация. Пробационни мерки са задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 6 месеца с периодичност 2 пъти седмично; задължителни периодични посещения при пробационен служител за срок от 6 месеца; безвъзмезден труд в полза на обществото за срок от 6 месеца – общо 150 часа ( по 25 часа месечно).

По отношение на Пламен Петров., въззивният съд посочва в мотивите си, че както е отбелязал и първостепенния съд, деянието не може да се квалифицира като убийство по непредпазливост, като резултат от умишлено нанесена телесна повреда, тъй като са налице всички елементи за умисъл. Именно защото е съзнавал всички особености на извършеното от него, той е допускал, че при тази сила и интензитет, по този начин нанасяни множество удари върху тялото и главата на едно малко дете, то те могат да доведат до настъпването на неговата смърт.

По отношение на Емилия Петрова, съставът на ВТАС е посочил, че законосъобразно е подведено от първостепенният съд като деяние по чл. 139 от НК. Тя е била през цялото време в стаята, в която подсъдимият Пламен С. П. е нанасял побой над детето. Седяла на компютъра безмълвно, без да се намеси. Виждала е как подсъдимият нанася побой над детето, силата и интензитета на ударите, с какво същите са нанасяни, чувала е как детето плаче, вика и се моли баща му да спре, но не е предприела нищо, за да защити детето и да преустанови нанасянето на побой върху него.

По отношение размера на наказанието, въззивният съд е посочил, че е налице превес на отегчаващите вината обстоятелства по отношение и на двамата подсъдими.

Съпоставен с тежкия престъпен резултат, характеристиката на личността на подсъдимия Пламен С. П., съдът е намерил, че наказанието, което ще изиграе своята роля, по отношение на подсъдимия, а също така и по отношение на останалите членове на обществото е правилно определено по вид от окръжният съд, а именно – доживотен затвор.

Въззивният съд споделя мотивите на първоинстанционния съд и по отношение на наказанието за Емилия О. Г. – П, което е определено в максималния, а именно пробация.

 

Решението на Апелативен съд Велико Търново може да бъде обжалвано пред ВКС в 15-дневен срок.