Гледат делото срещу Евстатиев в болницата, стрелчани я окупират
Гледат делото срещу Евстатиев в болницата, стрелчани я окупират / БГНЕС, архив

Стрелчани ще окупират Областната болница днес, а поводът е очакваното дело за промяна на мярката за неотклонение на бившия им кмет Иван Евстатиев. Той е с постоянно задържане под стража по обвинение за изнасилване на 16-годишно момиче, но миналия петък по искане на адвокатката му Ташкена Колчева бе настанен в болница с диагноза инсулт. Пак по настояване на защитата му съдебното дело ще се гледа в болницата, а не в съда. Съдия-докладчик е Диана Стателова, която вече веднъж наложи на ексградоначалника постоянен арест преди установяване на заболяването му.

Специално нает бус ще вози двайсетина желаещи да се включат в протеста, до момента няма информация още колко ще тръгнат с личните си коли, съобщи един от организаторите – Ильо Ильов. Той увери, че проявата ще бъде мирна и без лозунги, по-скоро – присъствие в знак на съпричастност с пострадалото дете.

Няма нужда от такива театри, коментира Ильов случващото се в последните дни. Това дело трябваше да се гледа в съда в Панагюрище, както си му е редът. Къде се е чуло и видяло съдии да съдят в болница?!

Според Ильов, се спекулира с тежестта на заболяването, за да бъде умилостивено правосъдието. Единственото искане на протестиращите е за справедлив процес, подчерта още той.

По разпореждане на Районен съд-Панагюрище делото за искането за изменение на мярката за неотклонение на Иван Евстатиев ще бъде разгледано днес от 14 часа. Заседанието на съда ще бъде проведено в Многопрофилната болница за активно лечение – Пазарджик по разпореждане на съдията-докладчик по делото Диана Стателова от Районния съд в Панагюрище.

Съдия Диана Стателова гледа и първото дело за промяна на постоянното задържане на 19 януари. Тогавашните двама адвокати на екскмета настояваха за домашен арест, но съдът в Панагюрище не уважи молбата им. По-късно 15 от 17-те магистрати на следваща инстанция – Окръжния съд в Пазарджик, си направиха самоотвод, посочвайки, че са работили с Евстатиев, когато е бил прокурор, и искат да няма съмнения в пристрастие. На 26 януари окръжните съдии в Пловдив потвърдиха решението на панагюрските си колеги.