Каварненци отбелязаха 138 години от освобождението на града си от османско робство
Каварненци отбелязаха 138 години от освобождението на града си от османско робство / Община Каварна

С общоградско поклонение и минута мълчание каварненци отбелязаха 138-годишнината от освобождението на града от османско робство. Пред паметника „Защитата на Каварна” кметът на общината Нина Ставрева и заместник-кметът Митко Недев поднесоха венец от името на общинска администрация. Венци и цветя пред мемориала бяха положени от служители на Общински съвет Каварна, Историческия музей, представители на политически партии и граждани.

По време на Руско-турската освободителна война, каварненци въстават в защита на града срещу башибозушки и черкезки отряди. Решаваща роля по време на Каварненското въстание от юли 1877 година са изиграли Андрей Василев – Амира, който застава начело на защитата на Каварна и телеграфистът Еранос Ераносян, който рискува и на своя глава изпраща телеграма за помощ до всички дипломатически представителства в Цариград. Паметната за града е  датата 4 февруари 1878 година, когато свободата идва с войниците на Първа донска казашка дивизия с командир генерал-майор Николай Янов.

Историческата памет сочи, че ги посрещат малкото останали живи каварненци, защото година преди това градът е напълно опожарен и почти разрушен, тъй като населението е дръзнало да се вдигне на самозащита срещу върлуващите в района черкези и башибозуци.

Веднага след пристигането си в Каварна освободителите устройват накрая на града военно-полева болница за ранените в боевете кавалеристи. Много от тях почиват от раните си и са погребани в братска могила.

Каварненци отбелязаха 138 години от освобождението на града си от османско робство
netinfo