Средно по 5 нарушения на проверка в 1577 предприятия в Кърджалийско е установила Инспекцията по труда
Средно по 5 нарушения на проверка в 1577 предприятия в Кърджалийско е установила Инспекцията по труда / netinfo

Средно по 5 нарушения на проверка в 1577 предприятия в Кърджалийско е установила Инспекцията по труда през 2015 година, съобщи директорът на местната дирекция Ангелина Бабунска.

Данните от инспекционната дейност за отчетния период сочат, че са установени общо 8687 нарушения на трудовото законодателство, в т.ч. 5300 бр. нарушения в областта на здравословните и безопасни условия на труд. Отнесени към 1 проверка, през анализирания период са констатирани средно по 5,51 броя нарушения на проверка, коментира Бабунска.

По думите й най-често констатирани нарушения  са в сектора на строителството. Дадените задължителни за изпълнение по Кодекса на труда са общо 8530 броя. От експлоатация са спрени 22  машини и съоръжения и са отстранени  от работа 7 лица без необходимата квалификация.

За установени нарушения на трудовото законодателство от страна на Дирекция „Инспекция по труда" със седалище Кърджали са съставени общо 253 акта за установяване на административно нарушение.

През миналата година на територията на област Кърджали са станали  общо 21 злополуки, като една от тях е смъртна - в ОЦК Кърджали.

Според Бабунска основните причини, довели до възникването им са грубо нарушаване на инструкциите и правилата за безопасна работа, недостатъчен вътрешно фирмен контрол за спазване на правилата за безопасност и здраве при работа, нарушаване на правилата за водене на технологичните процеси и технологичните изисквания при извършване на определени работни операции, липса на обучение и инструктаж на обслужващия персонал и др.