Росица Кирова, Видин: ОбС би трябвало да работи в интерес на гражданите, но не го прави
Росица Кирова, Видин: ОбС би трябвало да работи в интерес на гражданите, но не го прави / Дарик Враца - архив
Росица Кирова, Видин: ОбС би трябвало да работи в интерес на гражданите, но не го прави
84045
Росица Кирова, Видин: ОбС би трябвало да работи в интерес на гражданите, но не го прави
  • Росица Кирова, Видин: ОбС би трябвало да работи в интерес на гражданите, но не го прави

Никой отгрупата общински съветници на гражданско обединение „Единни за промяна" във Видин не е против оптимизацията на мрежата на детските градини, но тъй като не са съгласни с начина, по който се прави, те са изготвили свое предложение. „Оптимизацията в случая е за сметка на държавния бюджет, т.е икономията която беше посочена, че ще бъде реализирана-от 459 хил.лв., тя ще отиде в държавния бюджет, а не в бюджета от собствени приходи.

Видин не е откъснат остров от държавата, чудесно би било ако можем да спестим всички разходи на държавата, но най-лесно би било ако ни откъснат и ни пришият към някоя друга държава. Тогава във Видина няма да има нужда нито да строят път, нито да има детски градини и министрър председателят ще може да раздава подаяния в края на годината на някои други послушници" - изрази категоричното си възмущение Кирова, председател на групата общински съветници от „Единни за промяна във Видин. Тя изрази недоумението си, че никой не е пожелал за чуе предложението им, като подчерта че техните специалисти в тази сфера са един успешен кмет по хуманитарните дейности - Борислав Ванков и един успешен директор-Мариета Георгиева. „Невероятен е страхът от някой, който е компетентен и който може да ти обясни, че това което си направил е пълна глупост".

Според тях, така наречената оптимизация се извършва, без да се вземе предвид, че когато след 5 месеца влезе в сила новият закон за образование, ще се окаже, че община Видин може с някои от детските градини да кандидатства за специални заведения, т.е може да получи допълнителна субсидия като защитени, средищни или специализирани детски градини.

На 3 или 4 села трябва да има такава детска градина, защото закривайки детските градини в селата, ще се окаже че доста деца ще останат без възможността да ползват тази услуга. Учителка в една от закритите селски детски градини е разказала в приемния ден на Кирова, че по списък е имала 6 деца, но редовно са посещавали 4, за които тя се е грижела сама-палила е печка, почиствала е, миела е съдове след хранене, свирела е на акордеон и всичко останало, свързано с грижите за децата.

В Покрайна децата са 7, в селата Кошава и Сланотрън децата са 4, а не едно или две, както е написано в предложението на община Видин, твърди Росица Кирова. Тя е категорична, че има много грешки в направените изчисления, с нейния екип са направили паралелен анализ. Рационализацията не е рационализация, когато просто юридически закриеш

8 детски градини, те продължават да фигурират като база, те стават филиали, от които обаче след това не може да се направи защитена детска градина, а за тях в новия закон е предвидена различна субсидия, но никой не е взел под внимание това. Росица Кирова, председател на групата общински съветници от „Единни за промяна" във Видин, е категорична, че когато когато Борислав Ванков, общински съветник от екипа им е бил зам.кмет по образованието преди 5 години по времето на мандата на Румен Видов, Видин е бил обявен като община първенец с най-много защитени и успешно реализирани проекти в сферата на образованието и хуманитарните дейности.