Тръмп видя измама зад поражението си в Айова
Тръмп видя измама зад поражението си в Айова / снимка: Guliver/Getty Images

Претендентът за президентската номинация на Републиканската партия Доналд Тръмп оспори резултата от първичните избори в щата Айова и обвини съперника си Тед Круз в измама, предаде Асошиейтед прес.

В текст, поместен в официалния акаунт на Тръмп в "Туитър", се заявява, че "или трябва да има нови избори, или резултатът на Круз трябва да бъде анулиран". В друг по-ранен пост в "Туитър" милиардерът обвинява Круз, че казал на избирателите в Айова, че Бен Карсън се оттегля от надпреварата, така че да може да открадне от гласовете за Карсън.

След вота в Айова: Тръмп загуби, оспорвана надпревара при демократите

На вътрешнопартийните избори в Айова в понеделник Доналд Тръмп получи 24 процента и се класира втори след Тед Круз, който спечели 28 на сто от гласовете. Трети бе Марко Рубио с 23 процента, следван от Карсън с малко над 9 процента, Ранд Пол с 4,5 процента и Джеб Буш с под 3 процента. Останалите петима кандидати - Джон Кейсик, Карли Фиорина, Майк Хъкаби, Крис Кристи и Рик Санторъм - имаха резултат под 2 на сто. Впоследствие Хъкаби и сенаторът от Кентъки Пол се отказаха от надпреварата.

Тръмп хвърля 100 млн. долара за спечелването на президентската номинация

Сенаторът от Флорида Марко Рубио заяви, че ще се опита да привлече част от поддръжниците на Ранд Пол въпреки различията между двамата по външната политика. Рубио и Пол бяха избрани в Сената през 2010 година по време на възхода на т.нар. Чаено парти - консервативното крило на Републиканската партия, припомня АП.

Източник: БТА