Явор Хайтов проведе важни срещи в Небраска
Явор Хайтов проведе важни срещи в Небраска / Личен архив

Заместник-председателят на 43-о Народно събрание и депутат от "Народен съюз" Явор Хайтов проведе важни срещи в американския щат Небраска (на 1 февруари). Той беше приет от Гейлън Хадлей, председател на законодателната власт на щата Небраска. Г-н Хадлей е председател на щатския парламент на Небраска, който се намира в столицата - гр. Линкълн. Местният законодателен орган се състои от 49 души, като преимущество в него има Републиканската партия с 35 човека.

Следващата среща с местната власт в Небраска беше с губернатора на щата Пийт Рикетс. Това е втората официална среща между Хайтов и Рикетс, които осъществиха контакт през май м.г. в Брюксел

"Трябва да сме наясно, че Америка е огромна територия, която може да ни даде възможност да правим бизнес и какво ли още не. Ако страната ни подхожда по-гъвкаво по отношение на всеки един щат, има възможност да се привлече техния интерес и да се задълбочат търговските ни взаимоотношения", коментира Хайтов.

Той допълни, че Небраска е щат, който произвежда основно селскостопанска продукция - зърнени храни, селскостопанска техника, различни видове меса. "Губернаторът Пийт Рикетс даде да се разбере, че има интерес и възможности за бизнес между щата и България", допълни след визитата си при губернатора на Небраска Явор Хайтов. Заместник-председателят на българския парламент подари на домакина си качествено червено вино, с което презентира по чудесен начин българската продукция в този отрасъл.

Явор Хайтов проведе важни срещи в Небраска
netinfo

Следващата спирка във визитата на Хайтов в Щатите е в Конгреса във Вашингтон, където на 3 февруари заместник-председателят на 43-ото Народно събрание има срещи със сенаторите от Небраска Деб Фишер и Бен Сас, както и с конгресмените Брад Ашфрод, Ейдриан Смит и Джеб Фортенбери. В края на вечерта Хайтов ще бъде приет от Грег Айбак, председател на министрите на земеделието на САЩ и министър на земеделието на страната.