Земеделци от Пазарджишко ще блокират АМ ТРАКИЯ
Земеделци от Пазарджишко ще блокират АМ ТРАКИЯ / vesti.bg
Земеделци от Пазарджишко излизат на протест
84017
Земеделци от Пазарджишко излизат на протест
Земеделци от Пазарджишко излизат на протест
  • Земеделци от Пазарджишко излизат на протест
  • Земеделци от Пазарджишко излизат на протест

Зеленчукопроизводителите от пазарджишко ще излязат на протест и на магистралата. Те са против еднодневните трудови договори и винетките за тракторите им. Над 50 души протестираха в четвъртък пред сградата на областната дирекция ''Земеделие'' в Пазарджик.

70% от хората в село Юнаците се занимават със земеделие и обработват нивите си. Един от тях е Веселин Янев, който над 20 години отглежда зеленчуци. Сади предимно картофи по 90 декара годишно. Признава че, печалбата е относителна, а трудът – денонощен и изтощителен. Струва си единствено, за да издържа двете си дъщери – студентки.

С въвеждането на новите изисквания - еднодневните трудови договори и задължителните винетки за трактор обаче, приходите му от земеделие ще намалеят наполовина. Това според земеделците е необмислено. Земеделците предлагат в края на годината, когато попълват декларациите си към фонд ''Земеделие'', да декларират доходите си на база на обработваните декари трудови дни.

При така поставените условия, Веселин Янев и хората от Юнаците, за които земеделието е основен поминък ще трябва или да се откажат като земеделски производители или да си търсят друго препитание.

Друго искане е да отпадне изискването производителите да преминават през обучителни курсове, струващи по 300 лева. Повод за недоволство са също неразбориите с „белите петна”. Ако за тези земи не се подаде навреме декларация, тя може да бъде очертана от друг фермер. Надпреварата често печелят едри арендатори, които имат счетоводители за тази работа, докато малките сами се справят с ангажиментите си и на полето, и по пазарите, и в институциите.

Всичко това, наред с евтината продукция заради свободния внос от Гърция и Турция, е на път да доведе до фалити, обясняват земеделци.

Кметът на село Юнаците Стоян Кузев припомни, че са опитали да решат проблемите с преговори. Преди десетина дни земеделци и кметове внесоха при областния управител Трендафил Величков протестна декларация. Тя вече е подкрепена с над 500 подписа. Предстои да бъде изпратена до Народното събрание, Министерския съвет и Министерството на земеделието. Ако поставените проблеми не бъдат решени, фермерите се канят да блокират магистрала „Тракия” през последната седмица на февруари.