Общините с финансови затруднения ще могат да откриват процедура за оздравяване
Общините с финансови затруднения ще могат да откриват процедура за оздравяване / БГНЕС, архив

Общините с финансови затруднения ще откриват процедура за оздравяване и ще имат право да използват временни безлихвени заеми от държавата - това предвиждат промени в Закона за публичните финанси, гласувани от правителството.

Новият механизъм предвижда при определени условия кметът на община в затруднено финансово положение да предложи откриването на процедура по оздравяване. Срокът на процедурата ще се определя от общинския съвет и ще бъде от една до три години.

Бюджетът на община, която е в оздравителна процедура, ще бъде съгласуван с министерството на финансите, което ще определя размера и срока за връщане на отпуснатия безлихвен заем.

Около 20 общини у нас в момента имат нужда от такава процедура, коментира ресорният министър Владислав Горанов. Сред тях са Видин, Сливен и Велинград.

Министърът даде пример с Велинград.

"От вчера са със запорирани сметки. Не могат да финансират детски градини, училища. Колко от вас знаете, че във Велинград за последните четири години общината е докарана до фалит. Местният общински съвет не е разглеждал този проблем. И този проблем след изборите идва с голям интензитет и общината е блокирана", каза Горанов.

"Идеята на този механизъм е да принуждава кметов в момента, в който под негово ръководство общинските финанси са докарани до това състояние, той да е длъжен да информира местната общност, че има проблем и тогава да се предприемат конкретни стъпки, които да изправят финансовото състояние на общината с или без помощта на държава. Оздравителните планове на общините ще се предлагат от самите тях. Централното правителство ще ги оценява дали са адекватни на фона на проблема, който съществува и ако се приеме, че са адекватни, ще бъдат приемани. Ако се приеме, че се неадекватни, няма да се подкрепят", допълни министърът.