Заради експлозия на борда и зейнала дупка в корпуса пътнически самолет на сомалийската авиокомпания "Даало еърлайнс" бе принуден да извърши във вторник аварийно кацане на международното летище в Могадишу, предаде Асошиейтед прес.

Пътнически самолет успя да се върне на летището след взрив на борда

Самолетът, пътуващ от Могадишу за Джибути, се наложи да направи аварийно кацане минути след излитането си. Сръбският пилот Владимир Водопивец бе цитиран от белградският вестник "Блиц" да казва, че според него експлозията е била предизвикана от бомба.

"Мисля, че бе бомба. За щастие механизмите за контрол на полета не бяха повредени, така че успях да върна и да приземя самолета. Никога не се е случвало подобно нещо в моята кариера. Благодаря на Господ, че всичко приключи добре", каза 64-годишният пилот.

Световните медии оцениха, че пилотът е "направил невъзможното", като е успял да приземи самолета.

"Половин час след като излетяхме от летището в Сомалия, на 3300 метра височина се чу страшна експлозия. Пътниците започнаха да викат, а аз веднага се върнах на летището", разказал пилотът на свой приятел от Белград, като предположил, че най-вероятно експлозията е причинена от бомба.

Владимир Водопивец е роден в Белград и е опитен пилот, работил в сръбската компания Ят и в черногорската "Монтенегро еърлайнс". През последните години работи в "Даало еърлайнс", а скоро смята да се пенсионира.

Сомалийските медии съобщиха, че сред пътниците на самолета е имало 70 турски граждани. Всички пътници са спасени, с изключение на един, чието тяло е открито на около 30 километра северно от Могадишу и се предполага, че е изпаднал от самолета, когато е избухнал взривът. Разследването за причината за експлозията продължава. Не се изключва вероятност за самоубийствено нападение.

Директорът на сомалийското управление за гражданска авиация не спомена нищо за експлозия или какво е принудило самолетът да се върне, само каза, че командирът на полета е съобщил за "внезапен дефект".

"Даало еърлайнс" съобщи, че самолетът, излетял от Могадишу за Джибути със 74 пътници на борда, е претърпял авария, което го е принудило да се върне. Според авиокомпанията всички пътници са били евакуирани благополучно. Неин представител каза, че е избухнал пожар и са били леко ранени двама пътници.

Заместник-ръководителят на постоянното представителство на Сомалия в ООН Ауале Кулане е бил на борда по време на инцидента. Той написа във Фейсбук, че е чул силен шум и в продължение на няколко секунди не е могъл да види нищо, освен пушек. Когато димът се разсеял, той видял, че доста голямо парче от самолета липсва.

Има само две неща, които могат да предизвикат дупка в самолета, приличаща на тази, която се вижда на разпространените в интернет снимки - бомба или дехерметизация, причинена от пукнатина или износване на корпусната стена, заяви Джон Голия, бивш служител на службата на САЩ за безопасност на транспорта.

Източник: БТА